Davant la idea cristiana que considera el suïcidi un acte de covardia, crec que, tot el contrari, posar fi a la pròpia vida requereix coratge extraordinari. Un joc macabre anomenat La Balena Blava transforma la decisió personal del suïcidi en una determinació imposada per normes absurdes decretades per no se sap qui a través de xarxes socials. Partint de la metàfora d´algunes balenes blaves que, desorientades, moren a la sorra de les platges, el joc està orientat a aconseguir que l´usuari s´encamini cap a la seva mort superant diversos reptes. Les víctimes són adolescents, compulsius consumidors de les xarxes, que no dubten a enganxar-se a aquesta pràctica tot intentant demostrar-se a si mateixos tot allò que són capaços de fer i ser. Inaudit l´èxit d´aquest tipus de jocs de rol pel nombre de casos succeïts aquí i arreu del món.

Les proves són del tot desgavellades, des de menjar una determinada quantitat d´ous bullits o no parlar durant tot el dia, a altres «exigències» molt més sinistres com invocar esperits o fer-se escarificacions a la pell.

Ara s´acaba de descobrir una versió d´aquest ritual després de la detenció a l´Argentina d´un jove de 17 anys, que actuava de presumpte inductor a la mort dels acòlits que havia manipulat. Els fets són els que són, però es fa difícil digerir amb normalitat la notícia que informa d´uns quants menors que es conjuren per treure´s la vida en una data determinada. La veu d´alarma l´ha donat la policia basca, que ha frustrat el suïcidi col·lectiu de joves de diversos països davant el cas en temptativa de suïcidi d´una jove. Almenys, per reflexionar.