Vila-Roja, un barri gironí bàsicament amb migrants espanyols s'ha declarat, amb un ressò franquista, «zona nacional». Tenen tot el dret a fer-ho, i a sentir-se espanyols. Però és clar, sempre que passa amb l'unionisme obliden un petit detall que, d'entrada els desautoritza des del punt de vista democràtic. Ells poden ser espanyols -i tenen tot el dret de considerar-s'hi-, però els catalans que volem ser només catalans no podem ser-ho. Al món ens hem de projectar com a espanyols (castellano-andalusos), ja que Espanya ens ha esborrat dels mapes. I no ens deixen votar: l'1-O van retirar les urnes, no va caldre que ho fes la policia. I que ells tenen tota la força d'un estat que no dubta a maltractar-nos, discriminar-nos i, encara avui, perseguir la nostra llengua i humiliar-nos. Sembla que alguns veïns de Vila-roja volen estar amb els vencedors, i no els hi hem pas de recriminar. És lògic que els estiguin agraïts, ja que l'única llengua oficial a Catalunya és l'espanyol, com varen comprovar en un judici per robatori al popular bar Cuéllar... mentre que als catalans els jutgen en espanyol. Com han dit alguns mitjans, «Vila-roja és el «bastión de la españolidad en Gerona».

Algú ha dit que Vila-roja s'ha revoltat. És possible, i no dubto que tinguin molts greuges: l'emigració va ser molt dura. Però potser caldria recordar-los que el que els va expulsar d'Andalusia no va pas ser Catalunya, sinó l'oligarquia local. També cal dir que Nadal i els socialistes hi van bolcar ajuts, i com que són agraïts, ho van premiar amb el vot. Per manifestar visualment la seva pertinença a Espanya en tot el barri no queda ni un sol fanal sense bandera espanyola. De fet tot Vila-roja és una immensa «rojigualda»: ni a Valladolid ho han fet millor. A els qui han entrat o han volgut fer cassolades, se'ls ha foragitat. Tot quedar clar: estan amb el 155 i el «A por ellos». I van organitzar un castell de focs de Fires que l'Ajuntament va suspendre. Només entrar a aquesta «zona nacional» ens impacta, visualment, una gran bandera espanyola que travessa de costat a costat de l'entrada principal. S'hi llegeix «Bienvenido a España» per si no quedés prou clar. Més endavant, una altra bandera espanyola amb la llegenda «Vilaroja es España». I ho és, perquè fan servir el topònim franquista -corregit encara més oralment, ja que molts diuen «Villarroja»-. A les finestres i balcons banderes espanyoles -alguna amb l'ocellot, però això per als unionistes és un detall irrellevant-. També hi ha un munt de pintades de «Viva España» i altres que no podem reproduir. Igualment podem veure mega banderes espanyoles pintades en persianes metàl·liques, portes, murs i tanques: el barri sembla un immens estanc!. L'adrogueria n'haurà dit molt bé. Fins i tot els senyals de trànsit s'han tunejat amb la bandera espanyola.

El Bar Cuéllar -que diuen que fan molt bones tapes, i un dia penso anar-hi, tot evitant de de no fer cas de les polseres «rojigualdes» d'alguns clients i dels politons amb l'himne espanyol- és una mica el centre d'aquesta moguda PP. Varen exultar amb la visita de l' Albiol -que els va prometre l'oro i el moro i, on, però, hi havia més periodistes que habitants del barr-. No deuen saber que Albiol prometia «netejar Badalona», precisament de gitanos, alguns dels habitants de Vila-roja. I més, no podran tenir ajuts per a la pobresa energètica perquè el PP ho ha prohibit al Govern que no reconeixen.