Avui 8 de desembre l´Església celebra la solemnitat de la Immaculada Concepció de Santa Maria. En ple temps d´Advent, la Mare de Déu se´ns fa present en el nostre camí cap al Nadal com la deixebla de Jesús que va viure l´Evangeli en tota la seua plenitud. Maria, la dona fidel, model per a tots nosaltres en pregària i en l´obediència al pla de Déu, ens mostra amb la seva sol·licitud el goig de la fe i del servei als altres.

En aquesta Solemnitat, l´Església, ja des de l´antífona d´entrada de l´Eucaristia, canta amb el profeta Isaïes el goig de Maria que aclama Déu, i que beneïda per Ell és ornada amb vestits de victòria i amb un mantell de felicitat.

Preservada de tota màcula, Maria és la nova Eva, que per la seva obediència al Pare va esdevenir Mare de Déu. D´ací que la primera lectura, del llibre del Gènesi (Gn 3:9-15,20), ens presenta la desobediència d´Adam i d´Eva, per contraposar-la a l´obediència de Maria, que per la seva docilitat als designis de Déu infantaria Jesús. Per això com va dir Karl Rahner, "Maria és la realització perfecta, el pur prototipus de la redempció".

El dogma de la Immaculada Concepció de Maria va ser proclamat pel papa Pius IX el 8 de desembre de 1954, pel qual l´Església creu com a veritat de fe que Maria va ser preservada del pecat original des del moment de la seva concepció. És així com queda reflectit en el prefaci de la missa d´avui, quan la comunitat cristiana lloa Déu que va preservar "la Verge Maria de tota màcula de pecat original", per així preparar-se "en ella, enriquida amb la plenitud de la gràcia, una mare digna" del seu Fill Jesús, i que prefiguraria "l´Església, l´esposa gloriosa de Crist, santa i immaculada".

En el goig de la solemnitat de la Immaculada Concepció de Santa Maria, els cristians a l´Eucaristia cantem el salm 97 i com a segona lectura proclamem un fragment de la carta als efesis (Ef 1:3-6.11-12), en la qual l´Apòstol dels pagans beneeix Déu pel fet d´haver-nos elegit perquè siguem "sants, irreprensibles", ja que pel seu amor ens ha destinat a "ser fills seus per Jesucrist".

L´Evangeli d´aquest dia (Lc 1:26-38) és el de l´anunciació de l´àngel Gabriel a Maria, la "plena de gràcia", la dona elegida per Déu perquè fos la mare del seu Fill. D´aquesta manera Maria, en acceptar l´anunci de l´àngel, va esdevenir mare de Jesús i amb ell, mare de tots els cristians. I es que si Déu va posar Eva i Adam al paradís, va voler crear un nou paradís en Maria, perquè concebés el Crist. Mossèn Jacint Verdaguer ho expressa bellament en aquest poema: "Quan a l´home vol criar/ lo Criador de la vida,/ ofereix-li per sojorn/ un paradís de delícia./ Per posar-hi lo seu Fill/ vol sojorn de més estima;/ d´un paradís no en té prou,/ vos formà a vós, oh Maria".

La solemnitat de la Immaculada Concepció de Maria que celebrem avui, ens encoratja a viure amb fidelitat a Déu i a obrir-nos, amb sol·licitud i generositat als seus plans d´amor, Ell que ens crida, com diu la carta als efesis, a ser sants.

Com ha dit el P. Abat Josep Mª Soler, "la solemnitat de la Immaculada ens ha de portar a obrir-nos més a l´esperança i a viure amb una intensitat renovada el seguiment de Jesucrist". Per això l´exemple de Santa Maria ha de ser pera tots els deixebles de Jesús, estímul i coratge en la nostre camí de fe i en la nostra donació a Déu.

Amb el bisbe Pere Casaldàliga, avui els cristians aclamem Maria, la "dona pagesa i obrera, nascuda a un poble colonitzat i martiritzada pel legalisme i per la hipocresia", per demanar-li que ens ensenyi "a llegir amb sinceritat l´Evangeli de Jesús i a traduir-lo a la vida amb totes les seves revolucionàries conseqüències, en l´esperit radical de les Benaurances i en el risc total d´aquell Amor que sap donar la vida pels qui estima".