El món és inintel·ligible, però vivim com si l´entenguéssim. Ens n´hem adonat durant els dinars i sopars de Nadal perquè sempre hi havia algú disposat a explicar-lo. Personalment, hauria preferit que m´expliquessin la manera d´adquirir bitcoins, però deu ser més fàcil explicar el món sencer que fer-ho d´una part minúscula. Vaig telefonar, per exemple, al meu banc perquè agafessin els euros del meu compte corrent que havia pensat gastar en el Sorteig del Nen i els invertissin en la moneda digital que els semblés més sòlida. Posats a jugar a la tómbola, em va semblar que la loteria virtual donava més premis que l´analògica. Però l´expert amb el qual vaig parlar em va dir que ho hauria de consultar. Em va trucar dos dies després per dier-me que no podia ajudar-me. A canvi, em va explicar el món sense que jo l´hi hagués sol·licitat.

- No m´expliquis el món -li vaig dir l´altre dia a un cunyat meu-, explica´m els Judicis Sintètics a Posteriori.

El meu cunyat ignorava qui era Kant, però coneixia el sentit de la vida. A mi no em sembla malament una mica de filosofia espellifada, d´estar per casa, però prefereixo gent que hagi llegit els clàssics. En el seu dia, em vaig saber amb detall el tema dels Judicis Analítics a Priori, però el tinc una mica rovellat. En això, em truca un amic que ens convoca a casa seva a celebrar el canvi d´any per posar-me al corrent del menú, per fortuna més aviat vegetarià.

- I quin tipus de conversa serviràs? -li pregunto.

L´home es queda una mica confús perquè no ha pensat en el menú conversacional. Mal fet: ara mateix és més important que el gastronòmic.

- No ho sé -diu per fi-, però ve un cosí meu de Barcelona que ens pot explicar el Procés.

Intentar explicar el Procés és com intentar explicar el món. De fet, en els últims dies me l´han explicat vint vegades i m´he quedat igual que abans. No hi ha sopar sense anàlisi política, de vegades sense exabrupte polític. El món, a més de inintel·ligible, és inhòspit. Hi ha èpoques de l´any en què te n´oblides, però aquí hi ha el desembre i primers de gener per recordar-t´ho. Per la meva ­banda, enterrat l´assumpte de les moneda digital, vaig a tornar a Kant. Com a teràpia.