Això de la Tavèrnia és una xarlotada, però, com totes les xarlotades espanyolistes, és extremament perillosa. Ja sé que els seus impulsors ho escriuen Tabàrnia (de Tarragona i Barcelona, on Ciutadans ha guanyat en vots). Però Tavèrnia li escau més, ja que sembla un desfogament creat sota els vapors etílics, en una taverna... La intenció de Cs -que va néixer sota l'empara dels socialistes, no ho oblidem-, que es nodreix alhora d'elements ideològics del socialisme pel que fa al discurs anticatalà i del més pur feixisme d'origen falangista és atacar l'os de la cohesió. Aquest partit va néixer, auspiciat per Alfonso Guerra, com una operació estrictament anticatalana, basada en l'odi i la mentida. En el seu odi a Catalunya és fins, i tot, més rabiós que el PP, cosa que és tot un rècord! Un cop han anant treballant contra l'exitós -si més no per a la cohesió social- model de l'escola catalana, ara ve el torn d'altres bestieses com la de Tavèrnia. En tots els casos es tracta de fracturar la societat catalana, i impedir que siguem un sol poble. Cañas, amb el seu reconcentrat odi a Catalunya, ja ho va anunciar: «Os montaremos un Ulster que os vais a cagar». Han despertat el terrible fantasma de la fractura -ells sí-, construint una suposada Catalunya basada en l'etnicisme. En les darreres eleccions s'ha vist ben clar: el discurs de Cs apel·lava a les tripes de sentiment andalús, oblidant que els «senyoritos» que ells representen van ser els que van expulsar els andalusos que van emigrar a Catalunya. I ho varen fer en les condicions òptimes per a la marca Espanya: Catalunya vençuda i humiliada, la seva llengua prohibida i fins i tot la major part de manifestacions de la seva cultura. De fet, és un miracle que molts emigrants adoptessin la llengua catalana, i molts d'ells van esdevenir més catalanistes que molts catalans de soca-rel, amb una burgesia col·laboradora amb el franquisme -representada actualment per Fomento i altres institucions.

De cop, Cs vol destruir allò amb què tant varen treballar dirigents del PSUC i fins del PSC, o el gran Francesc Candel. Volen aplicar el model serbi o ulsterià, a fi de provocar enfrontament i violència soscavar les bases de la convivència catalana. No són catalanoespanyols, com pretenen, sinó que imposen el fet de només ser i poder ser espanyol a Catalunya. El militants, de forma explícita criden «Yo soy español, español, español».

Hi ha algú, a més, que ha relacionat l'ocurrència tavernària de l'Unionisme amb el Codi Civil i les consuetuds que varen formar Catalunya, i procurar-ne la destrucció i liquidació. En efecte: Catalunya es regeix pel seu codi civil. No hi ha el minifundisme com a Galícia ni el maxifundisme com a Andalusia o Extremadura, que han provocat la misèria en aquests territoris. Els no hereus o pubilles (no hi ha diferència de sexe, per tant afavoreix la igualtat i els drets de la dona) s'han de repartir una mínima part del patrimoni. Han d'emigrar o estudiar. Són el cabaler (derivat de Cabal) o fadristern és un terme jurídic tradicional del dret català, que es comença a utilitzar durant el segle XIV i que un servidor, particularment, ha viscut.

I aquests cabalers van emigrar a Barcelona, Tarragona... i funden les capitals costaneres del país, creen empreses, esdevenen clergues o intel·lectuals, menestrals, etc. La industrialització de Catalunya -que en separa definitivament d'Espanya, amb el seu model feudal i oligàrquic, és deguda en bona part a aquest fenomen. Quan Arrimadas crea la Tabàrnia, el que està fent és tallar el vincle nacional català, el seu codi civil.