La sentència del Tribunal d'Estrasburg que avala la crema de fotos dels Reis com un exercici de llibertat d'expressió és una bona notícia en temps en què aquest i altres drets fonamentals semblen més qüestionats que mai. A mi no m'agrada que es cremi res -ni fotos, ni banderes, ni llibres- com a acte de protesta. Hi ha vies més civilitzades per fer-ho. Cremar com a acte de rebuig és un gest que només convenç els convençuts. Ara bé, defensaré on calgui el dret a poder-ho fer. La llibertat d'expressió també ha d'emparar la crítica políticament incorrecta i els gestos de mal gust.

Espero que aquesta sentència tingui efectes sobre els processos judicials oberts en els darrers mesos respecte a la llibertat d'expressió. En canvi, no crec que tingui conseqüències sobre la Corona. En el discurs del 3-O, el Rei només va tenir paraules per a la meitat dels catalans, però en el conjunt de l'Estat la seva figura va sortir reforçada.

No hem d'oblidar que als borbons els va restaurar un dictador que va usurpar el poder legítim a una República democràtica i que l'establiment de la monarquia parlamentària a Espanya és fruit dels pactes de la Transició i d'una Constitució que el 65% dels espanyols actuals no ha votat, ja sigui perquè no havia nascut o perquè no tenia edat de votar.