Agraïment

Piua Salvatella Vila, en nom de Xarxa Dones Girona GIRONA

Xarxa Dones Girona, aquest any, una vegada més hem utilitzat la imatge que ens va cedir l´artista gironina Roser Oliveres el març del 2012, per anunciar tots els actes que es fan a Girona amb motiu del 8 de Març. Recordo la visita que vam fer amb l´Elena, una companya, al seu estudi. Aquell any, el primer, vam fer unes xapes. Enguany, mogudes per una il·lusió renovada, i amb ganes d´aglutinar en un acte unitari a totes les dones de Girona, que volguessin ser-hi, hem fet uns punts de llibre. Des d´aquest espai, Xarxa Dones Girona, volem agrair a la Roser el seu gest, i volem dir-li que ens agrada, cada vegada més, poder unir el nostre logotip a les cares de dones que tant amablement ens va cedir.

La Itàlia ingovernable pel discurs populista

guillem valls girona

Dos dies abans de les eleccions italianes, el polèmic Steve Bannon presagiava que «els italians han anat més lluny, en un temps més curt, que els britànics amb el Brexit i els nord-americans amb l´elecció de Trump. Itàlia és la líder.»

Bannon no s´equivocava i, en les darreres eleccions italianes, el resultat acumulat pels partits populistes, d´extrema dreta o directament antisistema, ha superat el 50% dels vots.

El candidat ultraconservador i populista a qui donava suport Bannon, Matteo Salvini, líder del partit d´extrema dreta de La Lliga ha sorprès tothom avançant per la dreta Silvio Berlusconi amb la seva campanya de «Itàlia primer», amb la qual ha rebut el suport del 18% de l´electorat italià.

Per la seva part, 11 millons d´italians (un 32% dels vots), han votat el Moviment 5 Estrelles, un partit que es defineix com a post­ideològic, el clàssic «ni de dretes ni d´esquerres», que tant agrada als partits populistes. Aquest partit ha estat el gran guanyador de les eleccions i ha aconseguit allò que volen tots els partits populistes: la ingovernabilitat.

El Moviment 5 Estrelles usa principalment un populisme classista, també anomenat «populisme d´esquerres», que espera representar «la gent», «tot el poble italià», de l´enemic que és la «casta»: polítics, banquers, multinacionals, l´establishment?

La Lliga combina el «populisme d´esquerres» amb el «populisme de dretes», un populisme nacionalista molt més perillós, on l´antagonista és l´estranger: «Tots aquells que s´infiltren en el nostre país (immigració o importacions) per arruïnar les companyies de la pàtria, tot condemnant a l´atur els seus treballadors i a la ruïna els seus empresaris».

No és casualitat que Itàlia, on tant agraden els discursos radicals, sigui també el país dels 64 governs en els últims 70 anys.

Gabriel

eulàlia isabel rodríguez pitarque torroella de montgrí

Els rostres de dolor dels pares del nen Gabriel el dia del seu funeral són el reflex de la tragèdia de la qual hem estat testimonis quasi en directe des del primer moment de la desaparició del petit. Just per aquesta informació tan exhaustiva tots teníem l´esperança de la tornada de la criatura, en bon estat, als braços dels seus pares .

El desenllaç s´ha precipitat malauradament i les mostres de dolor per part de tots s´entenen perquè la solidaritat també forma part d´aquest món en què tot es comunica quasi a l´instant. L´enteresa de la família del Gabriel és un exemple per a tothom. La imatge difosa per donar pistes sobre ell fa just pocs dies, ara romandrà en el nostre record amb el rostre innocent de qui ha marxat massa aviat.

La justícia dictaminarà sentència en aquest cas, però això no tornarà la vida truncada del nen que tenia tantes il·lusions i a qui li agradaven tant els peixos. Aquests dies tots veiem Gabriel en cada petit nen.

Dansa per a tothom

Rosa Maria Verge Pont salt

Dedicat a unes professionals que admiro en molts aspectes, i, especialment a aquelles persones potents i diferents, que gaudeixen de la dansa i són excloses, obligades a abandonar-la.

Imagina una dansa creativa.

És fàcil si ho proves. Sense ritme correcte o incorrecte, dins nosaltres, només gaudi.

Imagina tothom ballant, mostrant el seu moviment únic.

Imagina que no hi ha exclosos, no és difícil fer-ho.

Res pel qual ferir o menystenir, ni tampoc un nivell per assolir.

Imagina tots els nens diferents ballant la música en pau.

Pots dir que soc una somniadora, però no soc l´única.

Espero que algun dia més mestres de dansa s´uneixin a nosaltres, i la dansa sigui per a tothom.

Imagina que no hi ha espectacles que han de quedar bé, em pregunto si pots.

Sense necessitat que tothom es mogui d´una determinada manera.

Una tribu d´infants.

Imagina´t tot el món, compartint el seu món.

Pots dir que soc una somniadora, però no soc l´única.

Espero que algun dia més mestres s´uneixin a nosaltres i la dansa serà per a tothom.

Una nena de 8 anys amb TEA, que des dels 4 anys fa dansa creativa i va a una escola normal amb adaptació curricular, ha estat obligada per una escola de dansa amb renom a desapuntar-se´n. Gaudint com ella gaudia, l´escola tenia una oportunitat preciosa de créixer en el sentit més ampli de la paraula, assumint com a nou repte la inclusió.