Resulta que ho deien de debò. Steven Spielberg i Harrison Ford faran un cinquè Indiana Jones. Mama, por!? Pot ser terrible. La reaparició de l'arqueòleg, l'any 2008, ja va ser força discreteta. No figurarà entre les millors obres del director, de l'actor o de David Koepp, el seu guionista principal.

I ara, per què volen fer-ne una altra? Ja, ja ho sabem... Perquè a Can Disney es facin la barba d'or. Tot i que els responsables ens diran que no és això, que la fan perquè el públic la demana (com ja ens van dir el 2008).

Si m'ho preguntessin a mi, els diria que deixessin el personatge en pau. Perquè filmin el que filmin, i encara que sigui l'Spielberg, mai no podran fer pessigolles al primer Indiana, el del 81. Va ser un fenomen irrepetible.

I l'episodi de la calavera de cristall ho va deixar clar. Sí, potser va satisfer els espectadors nostàlgics, però era innecessari. Quin mèrit tenia? Incloure la seqüència més inversemblant de la nissaga: Indiana Jones es tanca a dins d'una nevera i sobreviu a una explosió atòmica. Bona nit i tapa't.

És veritat que, abans d'això, l'home havia travessat l'oceà enganxat al periscopi d'un submarí. O saltat d'un avió en un bot inflable que rebotava per pendents vertiginosos. Però l'explosió nuclear ho convertia en collonadetes.

Serà capaç David Koepp de trobar-li un repte encara més increïble? Segur. Però si el resultat, ai!, torna a ser un rave, haurem d'obrir una campanya a Change.org i reivindicar L'última croada com l'autèntic final de la sèrie.