Sant Esteve de les Roures com a metàfora. És un dels municipis catalans on -segons escriu la Guàrdia Civil en un informe que ha presentat al Suprem per demostrar que no som persones pacífiques, sinó aguerrits soldats perfectament orquestrats per agredir-los- un dels votants de l'1 d'octubre passat va fúmer una puntada de peu al cap a un dels agents de la benemèrita. Aquest sediciós imaginari va colpejar l'agent un cop era a terra, indefens, després d'haver colpejat altres agents. Un veritable bàrbar. Un malvat forçut i temerari. A Sant Esteve de les Roures no el va veure ningú. Potser perquè en català «roure» és un nom comú masculí i aquest article femení fa caure el poble del mapa. Sant Esteve de les Roures no existeix i no ha existit mai.

Hauríem d'inventar una mena de Catalunya en miniatura a imatge i semblança de la que destil·la la catalanofòbia espanyola, aquesta ideologia de masses que traspassa segles i classes socials. Un veritable càncer que els fa de tap i no els deixa créixer. Si -com diu la Guàrdia Civil al seu informe- haguéssim optat per comportar-nos com aquest malvat inventat del municipi inexistent vés a saber on seríem ara. Aquesta Catalunya en miniatura també té un Manual de guerrilla urbana que Espejo público atribueix a la CUP. El fulletó en qüestió el signa El duende de la Giralda, és en castellà i ple de faltes ortogràfiques i dona totes les instruccions per saber on hi ha la policia a Madrid i a Sevilla i etc. Sant Esteve de les Roures no hi surt, ni els mossos tampoc, és clar. I diuen a Twitter que el fulletó és del 2002. Però és igual, escolti. A aquesta novel·la tot li va bé.

A can M. Rajoy tot és possible. Fins i tot renovar el Ducat de Franco o inventar-se pobles. Ser potiner no importa perquè sempre els compren el relat.