Pensaments de la Setmana Santa 2018

Lluís Torner i Callicó Girona

n Som al diumenge de Pasqua de Resurrecció, s´ha acabat la Setmana Santa, amb les celebracions pròpies d´aquests dies, entre les quals la Processó del Divendres Sant que, atrau bona quantitat de visitants, que omplen els carrers, del nostre Barri Vell, per on aquella ha de transcórrer. Part dels que venen a veure-la, ho fan més pel motiu folklòric, que no pas pel seu, més o menys intens, sentit religiós.

Aquests dies, actualment, per a molta gent, són bàsicament per dedicar-los al lleure, fent un petit viatge, o començant a posar en solfa la segona residència -els que la tenen, clar!- que no pas per assistir a les cerimònies pròpies d´aquestes diades. Cosa que no dic com a crítica, doncs tothom és lliure de disposar del seu temps i dels seus sentiments, segons la seva consciència, només faltaria.

Enguany, però, a l´ambient s´ha palpat una certa tristor, més que la pròpia d´aquests dies sants, pel record d´aquells polítics que ja fa dies, massa, que estan a la presó, pel fet d´haver intentat complir, de la millor manera possible, amb el programa amb el qual es van comprometre. Ha de ser molt trist estar separats de la seves famílies, i dins d´un ambient que ningú voldria per a ell.

Sap molt greu, i pensant-hi, hem desitjat que, tant de bo, com més aviat millor, els pugui arribar, també, una mena de pasqua; en aquest cas, d´alliberament, per a ells i les seves famílies. És el nostre parer.

Cal aprofitar millor el turisme polític i històric

josep m. loste I romero portbou

A la Costa Brava, a l´Empordà, a la Costa Daurada, a Girona , a Lleida, a Tarragona, a Barcelona, a les Terres de l´Ebre -en general, arreu del país català- hauríem d´aprofitar molt millor les potencialitats que ens proveeix la nostra història, i el nostre territori, per tal de promoure adequadament l´anomenat turisme polític i històric. En una època en què tots sabem que s´ha de superar, d´una vegada per totes, el monocultiu del model turístic de sol, platja i alcohol barat; a vegades resulta una mica inexplicable que el mateix sector turístic -que a voltes es queixa per la pèrdua de clientela i la baixada de reserves- no tingui molt més en compte aquest turisme -molt sostenible- històric i polític, tant urbà com rural i semirural. El potencial és tan important que pràcticament a cada municipi de Catalunya haurien d´existir unes guies d´informació sintetitzades dels esdeveniments històrics i polítics del lloc en concret. Per altra banda, aquest turisme es pot combinar molt bé amb el turisme esporiu i el sendenrisme, la qual cosa podria servir per «injectar» un impuls renovador al model turístic de casa nostra.

Pecat carnal

Marc Sureda

Quan acceptem pop com a animal de companyia i pluja daurada com a fenomen meteorològic correm el perill de caure en altres temptacions. Aquests dies de Setmana Santa, coincidint amb l´arribada del bon temps i esperant l´esclat de la primavera, no he pogut evitar encendre la barbacoa i coure un bon tall de carn, acariciant bona part dels set pecats capitals. Diu la tradició eclesial que la supèrbia, l´avarícia, la luxúria, la gula, la ira, l´enveja i la peresa són l´origen d'altres vicis i pecats on els mortals ensopeguem amb massa facilitat. Consentir la gana i festejar el gust no hauria d´estar prohibit, en una societat on val més demanar perdó que permís, cal deslliurar-nos de qualsevol mal.