Greuges comparatius

ÀNGELA FERRER I MATÓ girona

Diuen que fer comparacions no és el més adequat i potser ni el més normal però admet excepcions i crec que val la pena fer una ullada a la sentència d´una jutgessa de Valladolid i comparar-la amb les que emet el molt «estimat» senyor Llarena. Aquesta jutgessa havia d´emetre un veredicte de sí o no culpabilitat sobre sis joves pronazis acusats de difondre, i ho cito textualment, «missatges xenòfobs i d´odi» contra diferents col·lectius i no es necessita gaire imaginació per saber quins eren aquests. Doncs bé, escric literalment la seva sentència: «Els drets a la llibertat d´expressió permeten assumir qualsevol idea i fins i tot expressar-la i difondre-la i acomodar-hi el desenvolupament de la vida pròpia»... A més afegeix: «La Constitució no prohibeix les idees que pel seu extremisme se situïn a fora de l´espectre polític» els tals gamberros i malfactors restaren en llibertat. Voldria que el lec­tor compari aquesta sentència amb la d´en Llarena, (no es mereix ni que ostenti el títol de jutge potser aconseguit com el de la Cifuentes...) i jutgi a consciència si és humà el que està fent amb els nostres polítics, persones que no han comès cap delicte i que són empresonats per tot el que la jutgessa exposa «que no és condemnable». Que m´ho expliquin millor perquè jo no ho entenc. El tal Llarena sí que hauria d´estar a la presó per prevaricació i per falsejar les idees i potser complir els seus somnis onírics de venjança. Espero que d´alguna manera hi hagi una rectificació i que algú porti aquesta persona al lloc que li correspon. Jo el duria a Estremera, com a «premi» al seus judicis injustos i farcits d´odi. Que tasti per força temps la medicina que ha aplicat als nostres polítics catalans.

«Què volen aquesta gent»... al Teatre Municipal

Montse Pla girona

Després de recórrer ciutats i pobles celebrant 50 anys dalt dels escenaris, la Maria del Mar Bonet arriba a Girona per compartir amb nosaltres aquesta celebració! Sabem que arriba a la nostra ciutat amb un concert anomenat «Què volen aquesta gent»€ no cal que ens preguntem les raons del perquè aquest nom però és així€ I amb molta il·lusió i estima la rebrem aquesta primavera al nostre Teatre Municipal, el pro­per 14 d´abril.

Una celebració plena d´esdeveniments viscuts intensament, d´una ciutat a una altra, del nostre mediterrani a Cuba amb cançons d´anada i tornada i enyorant Palma quan se n´allunya un temps.

Volem recordar-li que sempre trobarà a Girona un públic que l´estima i que vol fer-li costat compartint cançons de lluita, d´amor, de poetes, d´esperança! L´Abril «prèn la mà a la primavera i va deixant l´hivern», esperem que sigui així i que «ens prepari el bon temps»€ Tal com diu ella, estic convençuda que, malgrat tot, ens en sortirem!

Religió i progrés

Josep Baella Isanta girona

En l´últim estudi de l´OCDE (Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) sobre emprenedoria i creació d´empreses, corresponent al període 2012 al 2016, d´una llista de 38 països, Espanya ocupa la penúltima posició. El darrer és Bulgària.

L´economista Niño Becerra ob­serva que, excepte Xile i Mèxic, països catòlics, la majoria són països calvinistes o luterans. Ens diu que la cultura calvinista o luterana accepta el fracàs amb més resistència que la línia cultural catòlica, i que s´intimida menys davant el risc.

Jesús Sainz, secretari general del Círculo de Empresarios, comenta que hi ha raons culturals i educatives. «No hi ha esperit emprenedor perquè no ens han format per assumir riscos, utilitzar el fracàs per aprendre, ni ser creatius o treballar en equip».

L´historiador Ian Gibson, en una entrevista a Deutsche Welle, ha manifestat que els espanyols tenen un seriós problema d´identitat, no saben d´on venen i no saben qui són. Ignacio Escolar dóna resposta a la seva obra La nación inventada.