Per estar al dia dels ídols moderns, cal seguir les sentències a presó del Tribunal Suprem. A part dels polítics, dos cantants de rap s'han fet coneguts, Valtonyc i Hasel, dins del selecte grup de Supremites. Els que no seguim el seu estil musical no hauríem sabut que existien si no fos pel Suprem. El seu pecat ha estat injuriar a Ses Gracioses Majestats. Per saber com funciona una societat, cal llegir el seu Codi Penal perquè allò que més fa és el que està més prohibit. El Codi Penal espanyol, per exemple, comença prohibint de parlar malament de la Casa Reial. S'ha comparat la llibertat d'expressió que gaudien grups musicals anteriors, sobretot els bascos dels anys 80 i 90, amb la d'ara. El cert és que bandes radicals com La Polla Records disparaven verbalment contra banquers, l'Opus Dei, el franquisme, la policia, els democratacristians i el sistema en general però mai van dir cap paraula contra el Rei.

Dels conjunts bascos en vaig saber a través de coneixences de Castella, de Burgos, Àvila o Palència. La vella Castella que havia patit la seva Tabàrnia amb l'amputació de Madrid és la més subvencionada per l'Estat i on els bancs fan més diners degut a grans rendistes, porucs per invertir, que un cop al mes retiren els interessos, a diferència de societats més dinàmiques com la catalana on les transferències diàries i les inversions contínues obliguen els bancs a destinar-hi més recursos. Aquells joves castellans, aliens a la cridòria entre Madrid i Barcelona, veien en els bascos un desig real de regirar la societat i amb ella, la seva vida. El destí marcat era menar una vida trista o bé arribar a la Universitat, però després de cobertes les places laborals disponibles i la manca d'inversions per projectes nous, els que tenien desig de canvi havien de fugir a Madrid, Barcelona o França. Els menys preparats, es deixaven arrosegar per les drogues i amb elles, la mort física o intel·lectual. Res no sembla que hagi canviat. La societat fa purga dels elements que voldrien transformar-la perquè tot continuï igual.

L'empresonament dels rapers és també l'intent d'engarjolar els vents de transformació que recorren les Espanyes. El drama de fons és el mateix i sortiran altres músics que abans es llegiran el Codi Penal per no ofendre el monarca i seguir el mestratge dels bascos. I així fins que s'adonin els manaires i facin la feina que els pertoca. Llavors sabran que van pel bon camí quan els grups marginals tornin a discutir sobre l'essència de l'amor i el desamor.