El Ministeri d'Hisenda permetrà que ajuntaments, diputacions i consells comarcals puguin destinar el superàvit de 2017 a realitzar «inversions financerament sostenibles».

Abel Caballero, alcalde de Vigo (PSOE) i president de la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP), ho ha qualificat com una victòria del municipalisme.

S'ha de donar l'enhorabona als alcaldes que no estiren més el braç que la màniga? Bé, únicament si hom es conforma amb les engrunes.

És conegut que el garrepa de Cristóbal Montoro és un expert a vendre gat per llebre i fer combregar amb rodes de molí. En les seves declaracions barreja arguments esotèrics amb poca-soltades pròpies d'un brètol. Utilitza maniobres de distracció per despistar l'adversari acusant-lo, amb sornegueria, de no entendre d'economia. En les seves compareixences, amb somriure de conill i tonalitat de perdonavides, abusa dels eufemismes per no dir les coses pel seu nom.

Així doncs, al llarg dels anys, el responsable de les finances públiques s'ha atrevit a afirmar que els salaris no estaven baixant, sinó que moderaven el seu creixement; que no hi va haver una amnistia fiscal per als defraudadors, sinó una regularització tributària i que les salvatges retallades eren «contenció de la despesa».

Les fal·làcies, enteses com una disposició natural a enganyar, són freqüents en les actuacions del ministre.

Així, el Reial decret-llei, que regula la utilització del superàvit de 6.812 MEUR del 2017, lloa el sacrifici dels ens locals però imposa condicions draconianes.

En efecte, a més de superàvit, cal un romanent de tresoreria per a despeses generals positiu, un nivell d'endeutament inferior al límit legal i un període de pagament a proveïdors que no superi el termini màxim establert. I les quantitats emprades computaran en el càlcul de l'estabilitat del pròxim exercici.

Per a més inri, la normativa és una pròrroga d'una de ja existent aprovada l'any 2014 ampliant el catàleg de les inversions, però segueix limitant la voluntat d'elecció, i admetent que, si no es poden executar durant l'exercici, es podran fer l'any següent. Són una gentilesa pels resultats decebedors? Del superàvit de 5.198,50, MEUR del 2014 només 1.547,01MEUR es podien destinar a inversions i sols 557,1MEUR (un 10,72%) es van materialitzar. La resta, 3.651,49 MEUR, era per pagar el deute bancari.

El 2015, d'un superàvit de 4.581MEUR, només es podien invertir 1.922,51 MEUR, però sols es van du a terme 660,07 MEUR (un 14,41%).

L'any 2016, d'un superàvit de 6.847MEUR, només 2.735,71 MEUR es podien invertir però sols 717,76 MEUR (un 10,48%) es van realitzar. Tant soroll per a tan poc guany!

Quin menyspreu als ajuntaments i quina asfixiant tutela financera!