A l'Espanya de M. Rajoy, si penges al balcó una pancarta on posi « Police Go Home», estàs incitant a l'odi. Si fas aixecar les barreres d'una autopista, t'empaperen per sedició, rebel·lió i terrorisme. Si cantes una cançó emprenyadora, t'empresonen. Si pintes segons què, has de despenjar la peça. I si escrius segons què, un jutge et pot segrestar el llibre. Un desastre.

Tota aquesta onada de repressió tan bèstia, pot tenir efectes mimètics a escala local? Jo no ho descartaria... Com a mínim, a Figueres, on el nostre govern municipal, exhibint una actitud sectària i barroera, va vetar la participació de l'escriptor Pau Subirós, en els parlaments del Dia del Poble Gitano, que estava prevista des de feia un mes. Subirós, per qui no ho sàpiga, va ser guardonat als premis Rahola el 2017, per l'article «35 Anys de l'Operació Neteja», sobre el barri de Sant Joan i la comunitat gitana.

A Marta Felip, sí, de vegades se li escapa la censora autoritària i ridícula que porta a dins. Ara fa tres anys, avançant-se al gest vergonyós d'ARCO, va retirar dels nostres carrers una peça artística que considerava polèmica. Una obra que, si fa no fa, era tan qüestionable com el burro escultòric d' Albert Llobet, l'artista del PDeCat. Un burro que Felip va comprar, sense fer fressa, el 2016.

Aquesta compra, molts la vam conèixer el febrer passat, quan Subirós va escriure un nou article excel·lent, on resseguia el procés irregular de l'adquisició. I aquest text, quina tristor, ha provocat que l'hagin volgut silenciar amb aquestes maneres tan maldestres, dignes de Rajoy i companyia. Quines penques!