13 de abril de 2018
13.04.2018

Com refredar els vins?

13.04.2018 | 07:08

De primer cal dir que la temperatura del vi a taula depèn en primer lloc del gust personal i en segon lloc de l'estació. En efecte, a l'estiu, per exemple, tendim a preferir vins més fresquets. Sol ser l'època dels blancs i els rosats i negres més lleugers i susceptibles de ser refrigerats.

Un altre aspecte és que els vins negres se solen servir més calents del compte. Això neix d'una mala interpretació del terme francès chambrer –que vol a dir a la temperatura de la cambra. Però no se sol atendre al fet que la temperatura de les cambres, abans de la calefacció i l'aire condicionat, era més baixa que l'actual.

El vi, tant el tranquil com l'intraquil –escumós, cava, champagne, prosecco...– en general cal refredar-los –se n'exceptuen els de criança.

Cal tenir en compte que s'ha de servir amb els graus correctes i que, en funció del tipus de vi que sigui, aquest se servirà més o menys fred. Igual d'important és el lloc en el qual el guardem: el millor seria que l'ampolla estigués en una vinoteca o un petit celler, però això no sempre és possible. De fet, actualment, la major part dels restaurants ja no tenen cellers –si de cas s'ha convertit en un lloc d'àpats i reunions socials–, però compten amb vinoteques; també n'hi ha de domèstiques, és a dir, armaris condicionats amb temperatura regulable.

El vi no suporta bé els canvis bruscos de temperatura, ja que eliminen gran part dels seus matisos i propietats. Tampoc és recomanable beure'l massa fred, ja que d'aquesta manera es pot potenciar el gust d'alcohol i perdre algunes de les qualitats que el caracteritzen.

Quan el que es necessita és que el vi agafi temperatura de forma ràpida i no es faci malbé, s'aconsella agafar una glaçonera i omplir-la amb petits trossos de gel o glaçons i aigua molt freda. Un cop llest, només cal introduir l'ampolla i en 15 minuts es podrà consumir a una temperatura adequada. En el cas de no tenir tant de temps, és possible accelerar el procés afegint sal a l'aigua. Aquesta és la forma ideal de refredar un vi, ja que va agafant la temperatura a poc a poc evitant la pèrdua de propietats. A més hi podem introduir un valor afegit, que és el disseny de les glaçoneres. Quan es porta a taula cal mig cobrir l'ampolla amb un tovalló.

Si realment no tenim temps, simplement feu servir una tovallola humida o paper de cuina amarat en aigua per embolicar l'ampolla: facilitarà l'adherència al vidre i després de deixar-lo uns 10 o 15 minuts ja haurà agafat una millor temperatura.

Els raïms són una altra alternativa més elaborada i estètica. Per poder fer-ho es requereix una mica de previsió ja que es necessita ficar el raïm al congelador i, després, afegir dos o tres raïms a la copa de vi... A més, ens podem menjar el raïm un cop acabada la copa! Si no us agrada la idea de raïm, hi ha altres accessoris com glaçons de gel d'acer o silicona que fan el mateix efecte.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook