Pocs dies abans d'arribar Sant Jordi, les llibreries Edison i Bookman -les més jovenetes de Figueres- celebren el seu aniversari. Fa dos anys, Eloi Salvat, Francesc Llopis i Judit Frigola van arriscar-se a convèncer una part de la població que tot això de comprar llibres (i de llegir-se'ls, sobretot) els podria reportar uns quants beneficis immaterials, en forma de coneixement, distracció o perplexitat.

Fins a la seva aparició, una part important de la dinamització del sector havia quedat en mans d' Ester Marcos i Abel Granda. Experts en títols descatalogats, en comptes d'atrinxerar-se rere el taulell de Llibres Low Cost, sortien al carrer amb esperit guerriller i entusiasta, feien presentacions als pobles, promovien esdeveniments, presentacions atípiques i ens desensopien durant els anys més amargs de la crisi econòmica. Un parèntesi apocalíptic que, per desgràcia, va esborrar del mapa algunes de les nostres llibreries més veteranes.

Dit això, també cal elogiar la gran feinada que han dut a terme, des dels anys del catacrac fins ara, l'equip de treballadors de la Biblioteca Fages de Climent. Les seves iniciatives han estat sempre un illot, un oasi i un refugi per a qualsevol amant de la cultura.

Hem d'agrair que el nostre ecosistema comercial torni a aixecar el cap. Els figuerencs disposem avui de botigues petites, mitjanes i franquícies que es complementen. El lector intel·lectual, l'alternatiu i el tastaolletes saben que els atendran llibreters entesos en la matèria. I, segons on vagin, també podran adquirir productes de papereria, textos escolars, vídeos i joguets educatius. Les llibreries, per descomptat, ens ajuden a ser una ciutat millor.