Un Sant Jordi diferent

eulàlia isabel rodríguez pitarque torroella de montgrí

Quin Sant Jordi tan estrany tindrem enguany! La festa del llibre i la rosa amb tot un govern empresonat, exiliat o enjudiciat. Amb tot un article 155 que ens està fent tant de mal i destruint allò que tant ha costat de construir: destitucions, tancaments, encausats, retallades...

Un Sant Jordi on es veuran roses grogues a més a més de les de sempre, perquè el valor simbòlic del groc ara va unit als llaços en suport als presos polítics catalans. On hi haurà un munt de llibres sobre el fets de l´1 d´octubre i la situació política en què estem immersos, impensable fa just un any.

Just aquest 2018 que celebrem l´Any Europeu del Patrimoni Cultural és quan més veiem com una part important del patrimoni cultural català està sent arrasat. Hi haurà una Festa del Llibre un any més, però en unes condicions gens favorables ni desitjables per a cap cultura ni societat.

Elmar Brok, Catalunya i la mediació europea

josep m. loste i romero portbou

Amb motiu de tot el rebombori mediàtic i polític sobre la posada en llibertat (amb mesures cautellars i fiança) del president Puigdemont per part de la justícia alemanya, un diari digital en la llengua de Shakespeare amb seu a Brussel·les, The Vocal Europe, va fer una enquesta a la xarxa en què demanava què havia de fer Alemanya amb el president Puigdemont, si deixar-lo en llibertat o extradir-lo al Regne d´Espanya. El resultat d´aquest sondeig va ser demolidor: un 94% va optar per votar que el deixessin en llibertat i solament un 6% volia que l´extradissin al Regne d´Espanya (podeu consultar aquesta enquesta a l´adreça de twitter: @thevocaleurope i a l´enllaç: https: //twitter. ­com/thevocaleurope/status/981426830598172678?s=08. Tot això ens demostra la gran manca de credibilitat del govern l´Estat espanyol i de la justícia espanyola davant d´una ciutadania europea ben informada i exquisidament democràtica. Per altra banda, l´eurodiputat de la CDU Elmar Brok (el partit de la Sra. Merkel) acaba de manifestar que la UE ha de fer de mediador entre Catalunya i el Regne d´Espanya. A més, cal no oblidar que diferents mitjans europeus francòfons, anglòfons i germanòfons -tant digitals com en paper- han comentat que tot el dossier judicial contra els presos i exiliats polítics catalans que es tramita en el Tribunal Suprem espanyol és nul de ple dret; representa un autèntic abús de llei. En aquests moments si el govern espanyol tingués un bri de dignitat democràtica i sentit comú hauria de redactar urgentment un indult per tal que tots els presos polítics catalans surtin en llibertat.

No m´agrada llegir!

ÀNGELA FERRER I MATÓ girona

Estem en època de llibres i de roses. Sant Jordi és la nostra festa i segur que la majoria de persones rebran roses o llibres per celebrar-ho. He sentit a dir que molts dels llibres que es regalen, segur que amb il·lusió, van a parar a un racó d´un prestatge des d´on criaran pols. Per què passa això? Doncs la resposta és fàcil: aquella persona que afirma que no li agrada llegir no ha trobat el tema que segur sí li agradaria i tindria llavors una afició vers la lectura i evidentment una manera de passar-s´ho bé de manera fàcil i senzilla. Jo tinc molta experiència en aquest sentit. Soc professora i quan un alumne m´assegura que llegir l´avorreix i tots els llibres li sobren, començo el que de vegades és un llarg camí. Buscar una lectura que vagi amb la seva manera de ser o de veure la vida. I sempre l´he trobada i us asseguro que dona resultats. A una de les meves alumnes va resultar que la ciència-ficció li va obrir aquesta finestra a llegir i que l´ha feta feliç. A una altra li encantava el misteri, a un altre els tema del nazisme... De novel·les n´hi ha de molts temes i l´únic que cal és esbrinar què interessa la persona. El meu regal particular a tots els lectors de la meva carta és que trobin aquest camí meravellós i el plaer del gaudi de la lectura si no l´han aconseguit, i que procurin seguir el camí, de vegades fins i tot pesat, de trobar el tipus de lectura ideal per a cadascú en particular i per als seus familiars i amics. Aquest sí serà un bon obsequi.

Dia del Llibre amb majúscules i de l´Amor amb les roses! Que sigueu feliços en un dia tan preciós i que la felicitat duri i duri... com diu cert anunci. Cada dia pot ser el nostre Sant Jordi!