13 de juny de 2018
13.06.2018

Cartes

13.06.2018 | 10:03

«Grupo Ligero de Caballería IV» de Girona
Pere Espinet Coll
Anglès

Aquest cap de setmana els que vàrem fer la mili a principi dels anys setanta a Cavalleria IV de Girona ens vàrem reunir en un sopar tot recordant les vivències viscudes, a voltes somrient a voltes maleint els moments que ens va tocar viure.
Ens va venir a la memòria quan el Mosquit en unes maniobres va empotrar el seu camió en una penya, les càrregues de dinamita al Mont Negre, el bestiar de pagès tocats pel foc dels morters, les novatades als bultos, els fèiem posar els supositoris i els termòmetres als cavalls per mirar si tenien febre, saltar la tàpia per anar de marxa era una constant, els canelons fets amb llet de pot que donàvem per menjar a la tropa, l´estat d´alerta amb l´atemptat de Carrero Blanco en plena dictadura franquista, les vigilàncies de Plaça a Lloret o en algun altre indret, i així podríem anar desgranant.
Plegats dèiem sembla que era ahir, però ja han passat més de quaranta anys, érem joves amb trempera, ara molts ja són avis. Vàrem recordar els companys que malauradament ja no estan entre nosaltres. El mateix amb els mandos com: Lasa, Parrosqui, Lute, Gurri, Moro, Simón, Dumbo...
Esperem repetir la trobada en proper anys.


Vergonya viària
Henry Ettinghausen
La Pera

La plaga de robatoris a cotxes estrangers a les autovies fa, com a mínim, mig segle que perdura. Segons llegeixo (Diari de Girona, 11/6/2018), els Mossos d'Esquadra acaben de desarticular una organització criminal dedicada a cometre robatoris a l´AP-7. El resultat? El jutge ha decretat ordres d´allunyament de l´autopista sense limitació territorial per a 12 dels 15 detinguts, els quals tenen centenars d´antecedents policials?

Com pot ser que no s´hagués solucionat, fa anys, aquest flagell tan escandalós? L'explicació que se sol donar és que aquests robatoris es consideren furts, i, per això, quan s´enxampa els criminals, els jutges els deixen en llibertat provisional. Si és així, com és que no s´hagi canviat la llei perquè aquests robatoris no es considerin furts? Semblaria que per pura falta de voluntat.


Com s´entén la Democràcia
Lluís Torner i Callicó
Girona

Què els passa als membres de Ciutadans, /a la major part de la seva colla? No els agrada res, sempre protestant./ Van cercant motius, en cada cosa // Fins troben pèls al mot Democràcia,/ i els llaços grocs, renoi! Els esveren,/ sembla que els facin poca gràcia,/ ho critiquen tot, de quina manera.// Blasmen Quim Tor­ra, per les piulades,/ retraient el que un dia escrigui, / deixant-se portar per un to abrandat.// Que repassin tot allò que diuen ells,/ hi ha motius que ens fan estremir,/ perquè ens semblen un disbarat.// Si com diuen volen ser demòcrates,/ cal que tinguin ben clar què vol dir el mot,/ com: saber escoltar, què volen els altres,/ en lloc de parlar criticant-ho tot.// El pensar diferent no és mai dolent,/ malgrat creure que algú va equivocat,/ és per això que hi ha el Parlament, per dialogar, amb pau i tranquil·litat.//
Que pensin que els que sempre van criticant, fins els més afins, els acaben deixant.


Pàrquings sense ombra
Lola Arpa Vilallonga
Peratallada

Acabem de celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient. Visc a l'Empordà, on gran part dels municipis tenen els aparcaments a l'exterior del nucli urbà. Verges, Palau-sator, Vilopriu, Begur... etc. –També s'hi podrien incloure els aparcaments de les estacions de tren o de totes les grans superfícies–: Grans esplanades on aparcar els vehicles, però ben poques són les que tenen l´arbrat adient per ombrejar-los.

Si fóssim conscients de la contaminació que diàriament generen els milers d´aires condicionats que els automòbils han de posar en marxa per culpa d´estar aparcats a ple sol, de ben segur que els consistoris no dubtarien a invertir més en la plantació d´un bon arbrat d´ombra. I el Govern hauria d´incitar i afavorir aquells que ho fessin.

Amb una minsa inversió, entre tots començaríem a donar exemple de sostenibilitat, i entre tots aportaríem un gra de sorra per lluitar contra el canvi climàtic.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema