Les últimes dècades del segle XX es van caracteritzar per un enorme increment en els moviments de capital, béns i persones a escala internacional. Aquests desplaçaments constants, físics i virtuals, són la globalització.

Un dels agents que ha intervingut més clarament en aquest procés, el qual es manté vigent, és la tecnologia. Aquest element ha canviat en pocs anys la manera en què ens relacionem i ens comuniquem. De fet, aquesta ha estat una causa fonamental de l'augment de la productivitat i el creixement econòmic, però també de la desigualtat i el desequilibri en el repartiment de la riquesa.

Des de l'any 2000, el volum de població immigrant a l'Estat espanyol, que era llavors del 2%, s'ha quintuplicat. L'accés a les eines digitals és un factor bàsic en la integració d'aquest col·lectiu en el país d'acollida? No obstant, aquest mateix instrument els aïlla, en facilitar el vincle social, el lligam polític i el consum cultural amb compatriotes que segueixen residint als seus llocs d'origen o que estan en altres indrets del món.

El present encara ens ha de demostrar si es pot viure amb normalitat amb les arrels plantades en dos espais molt diferents entre si.