La «entrada en pèrdua» és un fenomen aerodinàmic de difícil explicació per a la gent de lletres. Però quan un avió entra en pèrdua ho notem. I quan una societat entra en pèrdua també. El vertigen de la caiguda provoca un sotrac a les vísceres, fins i tot quan es cau per diversió, com a la muntanya russa. Fa molt de temps que, socialment parlant, hem entrat en pèrdua. Caiem i caiem, encara que a estones la nau s´equilibra transmetent la falsa impressió de remuntar el vol. La frase de Sarkozy segons la qual s´imposava refundar el capitalisme va ser un d´aquells instants de tranquil·litat. Pensàvem ingènuament que el capitalisme, atesos els escàndols que havia proporcionat al món, es deixaria remenar. Però aquí el tenen, més fanfarró que mai, més cruel que en els seus pitjors moments, més narcís que un nadó acabat de ser alletat.

Hi hauria d´haver lleis antimonopoli que afectessin a la realitat, de manera que existissin realitats alternatives a les del capitalisme financer. La realitat, ara mateix, és un plat de llenties. Què fer? Prendre-la, és clar, per no quedar-te fora de joc, encara que el normal és que sigui ella la que et prengui a tu. Et pren quan vol i t´exclou quan li dona la gana. Les nostres ciutats són plenes de gent exclosa. Hi va haver un temps en què la realitat tenia marges, cosa que li permetia a un ser un marginal. La marginalitat era sovint una elecció. Però els marges han desaparegut també. S´està perdent la graduació, o la gradació: des de la classe mitjana a la indigència només hi ha un pas. Un dia t´aixeques amb el peu tort, el fiques on no és i acabes al carrer, que no al marge.

Hi ha gent que percep a temps l´entrada en pèrdua i aconsegueix redreçar la seva vida sol o amb l´ajuda de la família. Però de vegades no dóna temps ni a demanar auxili. Un dia dorms al teu llit de sempre i al següent, com va passar fa poc amb un matrimoni d´ancians a Oviedo, has de passar la nit en un banc del parc, sense altre suport que la mà del cònjuge, que està tan espantat com tu. Ens preguntem si hi ha per aquí algun pilot (o algun polític) que s´hagi adonat que l´aerodinàmica ha començat a fallar. Per redreçar la nau.