Ara són les institucions flamenques -Flandes és la part de Bèlgica que parla una mena d´alemany amb pòlips de coll-les que beneeixen Carles Puigdemont com a paladí de la llibertat de Catalunya. Justament com si es tractés de Mahatma Gandhi, però amb tres àpats al dia, o del pare de Sud-àfrica, Nelson Mandela, sense haver-se empassat ni un dia de presidi. La geografia torna i ho fa per venjar-se. Per això és important defensar la integritat i salut del territori: per mantenir l´escenari on es desenvoluparà el drama. Que el teatre no pari.

Si es fixen en la geografia europea de glorificadors de la gesta descolorida de Puigdemont veuran que es correspon, punt per punt, amb el merder luterà que, com recorda M. E. Roca Barea en el seu magnífic estudi Imperiofobia y leyenda negra, van abraçar Martí Luter per poder independitzar-se i no a l´inrevés. Flandes era una part tan legítima de l´imperi de Carles V com els principats alemanys -Alemanya no existia- o la Corona d´Aragó, per citar dos exemples. La pionera va ser Anglaterra, que va trencar amb Roma per poder navegar pel seu compte. Per cert, entre les línies estratègiques del Regne Unit, encara avui, hi ha el no permetre, de cap manera, que deixi de trompetejar el mosquit neerlandès i que mai hi hagi un sol estat a la península ibèrica, motiu més que suficient per intentar construir amb tot el nostre afany, intel·ligència i respecte per la diversitat.

Sempre he dit, i ho mantinc, que al màxim que podria aspirar una Catalunya independent és a protectorat d´Anglaterra o de França. No és que jo sigui vident, és que ja ha passat altres vegades. Anglaterra va vendre Catalunya als Borbó, que ja és mala llet, i quan Napoleó va envair Espanya va convertir Catalunya en una república on, cosa extraordinària en els seus usos, el català era cooficial amb el francès. Velles històries, sí, però que no ens donin lliçons anglesos, flamencs o alemanys: comparada amb la seva crema de bruixes i la seva persecució de catòlics, la nostra Inquisició estava dirigida per intel·lectuals liberals de la costa est.