07 de octubre de 2018
07.10.2018
Diari de Girona

LA FARGA CASANOVA, UN LLIBRE

07.10.2018 | 06:00
LA FARGA CASANOVA, UN LLIBRE

Darrerament s´ha presentat, primerament a Ripoll, més tard a Sant Joan de les Abadesses i fa uns dies a Campdevànol, dins els actes de la festa major, el llibre Fills del ferro, de Jordi Casanova i Roca. És un llibre que es trobava a faltar dins la bibliografia comarcal, que ha estat més interessada en la història medieval que en l´historia contemporània. El passat relativament proper del segle XIX amb la Revolució Industrial a Catalunya pot aportar més dades interessants de la nostra societat que els relats del que va succeir moltes centúries abans.
El llibre és una història de la família Casanova i el naixement de la Farga Casanova. Abasta des de principis del segle XIX fins al final de la segona Guerra Mundial. És un llibre d´història dins la Història, amb majúscula, i això es veu quan, al llarg del text, es van relacionant vivències de la família Casanova amb fets que han merescut capítols de la història mundial i de Catalunya. Així hi podem trobar la Carlinada amb la batalla de Campdevànol, la Setmana Tràgica, Macià amb els fets de Prats de Molló o els desembarcament dels Aliats al nord d´Àfrica. També temes de la història comarcal com el naixement de l´Acadèmia Catòlica de Ripoll o la vaga dels forners de Campdevànol. Aquesta estructura del text manté l´interès d´una lectura amena i llegidora.
S´ha de destacar el seu fons documental, a més de la informació extreta de la premsa de l´època, de documents oficials i notarials, s´hi han bolcat bona part dels arxius de la família Casanova. Tot això dona lloc a un text que no s´ha escrit a raig, sinó que és rigorós i valuós.
La part del llibre que té un interès més general és l´aportació al patrimoni industrial o la història industrial del Ripollès amb els capítols que destina a la gènesi de la Farga Casanova; així, amb el canvi de segle, els Casanova també fan un canvi en els seus plantejaments tècnics/empresarials amb la innovació que representa passar de la forja lliure a la forja per estampació. Més tard, en associar-se amb la Hispano Suiza i la creació de la secció de forja a Ripoll, es passa de fer material agrícola a peses per a automòbils Hispano Suiza, que en aquell temps es trobaven a l´avantguarda de la tecnologia mundial.
Les figures de Damià Casanova i Ramon Casanova hi tenen un lloc destacat, el primer, com a empresari que comanda la transformació de l´empresa, i el segon, que com a responsable de la implantació de la secció de forja de la Hispano Suiza a Ripoll va aportar-hi la tecnologia europea mes avançada. També s´ha d´esmentar la seva inventiva per desenvolupar i patentar, entre d´altres, un pulsoreactor.
Per sobre de tot, el llibre Fills del ferro és una aportació a una temàtica important però poc conreada com és el patrimoni industrial o la història econòmica comarcal. La bibliografia sobre la industrialització d´una comarca de muntanya com el Ripollès, així com els conflictes socials que va originar, hauria de merèixer més atenció.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit