Interconnexions Portbou-Cervera i tercermundisme

josep mª loste i romero portbou

Des de l´Associació Defensem el Tren de l´Empordà i l´Associació d´usuaris del tren Perpinyà- Portbou volem expressar la nostra màxima indignació per l´estat lamentable de les interconnexions entre Portbou i Cervera de la Marenda i, sobretot , que les dues companyies responsables, RENFE i l´SNCF, no intentin parlar, dialogar i trobar solucions favorables a la gent i al territori. La situació no pot continuar amb aquesta degradació de la mobilitat sostenible tan accentuada. Fa la sensació que encara estem al segle XIX. Fins a vuit trens diaris de l´SNCF, inclòs el tren nocturn, es neguen a poder arribar fins a Portbou, i els passatgers, a creuar la frontera amb Portbou. Així mateix, els set trens de la RENFE que arriben a Cervera tampoc poden ser aprofitats pels passatgers en el seu retorn cap a Portbou. No hi ha dubtes que aquestes disfuncions, que esdevenen veritables atzagaiades ferroviàries, estan vulnerant les lleis de la Unió Europea i, sobretot, el Tractat de Schengen.

És denigrant que l´Estat espanyol i l´Estat francès, per mandra institucional i manca de diàleg, continuïn violant les lleis de la UE i facin un mal terrible al territori del Roselló i les comarques gironines. És decebedor i intolerable que no es vulgui trobar una fórmula per solucionar aquesta qüestió social, per damunt de tot.

No hi ha dubte que en la propera Festa del Tren de Llançà del 10 de novembre caldrà tractar, entre moltes altres qüestions, aquesta veritable «xacra» producte de la manca de voluntat política i de sensibilitat social de la RENFE i l´SNCF .

No hi ha família perfecta

Jesús Domingo Martínez girona

La Trobada Mundial de les Famílies a Irlanda ha ofert esperança i ha estimulat el fet que les famílies són cada vegada més conscients del seu paper irreemplaçable en el manteniment de la societat i en la transmissió de la fe.

No hi ha família perfecta, ho va dir amb claredat el Papa. El que hi ha són persones que busquen la perfecció que ofereix la trobada amb Jesús, i assimilen en la seva vida les actituds del Salvador.

La fe es transmet al voltant de la taula, a la llar, en la conversa ordinària. La fe es transmet en dialecte, en el dialecte de la llar.

Terratrèmols

salvador tarradas gualta

Quan m´arriben notícies sobre catàstrofes sísmiques i volcàniques, em venen al cap pensaments contradictoris. Per una part, no cal dir-ho, em compadeixo de la gent afectada i les vides perdudes; i per una altra, em tranquil·litza pensar que la terra es manté viva; i espero que ho sigui per molts milions d´anys. El mantell de la terra és radioactiu. Quan els àtoms s´hi desintegren, emeten partícules que col·lisionen amb els àtoms veïns generant energia calòrica. Aquesta escalfor és la que fa que el nostre planeta es mantingui calent allà on no arriben els raigs solars. Sense aquesta radioactivitat, no hi hauria activitat sísmica ni volcànica i el planeta seria una massa inerta i freda. Aquesta situació seria, probablement, incompatible amb la vida tal com la coneixem.

Quan pensem en canvi climàtic, instintivament aixequem el cap envers l´atmosfera i el sol. Però a la terra hi ha hagut molts canvis climàtics dramàtics que no han afectat la seva supervivència. El gran canvi climàtic definitiu, destructiu de tota forma de vida, si arriba, no ho farà des del cel, sinó des de sota del mantell de la terra, quan ja no hi hagi terratrèmols ni erupcions volcàniques.

Tanmateix, si això passa, els humans segurament ja farà temps que no hi serem per veure-ho. Tot això no ho dic jo, pobre de mi, sinó un jove i eminent físic de la Universitat de Cambridge, Christophe Galfard (The universe in your hand, 2015), deixeble del professor Steven W. Hawking.