Por Dios, por la patria y el rey / lucharon nuestros padres. / Por Dios, por la patria y el rey / lucharemos nosotros también», diu la lletra de l´Oriamendi, l´himne carlista que per decret de Franco del 1937 va ascendir a la categoria de «canto nacional» al costat del Cara al sol (himne de la Falange) i la Marcha real (actual himne espanyol). Alguns recordem quan Televisión Espanyola tancava les emissions amb un muntatge que incloïa les tres músiques, ja que el 1936 els requetès carlistes es van unir a part de l´exèrcit, la Falange, el gran capital i la jerarquia catòlica en contra de la República.

«Dios-Patria-Rey» era el lema del diari carlista El Pensamiento Navarro, que no va resistir l´arribada de la democràcia i va deixar de publicar-se el 1981. Aquell lema podria ser recuperat tranquil·lament per la gent de Vox, el partit d´extrema dreta que aquest cap de setmana ha omplert l´antiga plaça de braus de Vistalegre, a Madrid (per cert, seu habitual de les grans assemblees de Podem). Cap a deu mil persones aclamant un programa de marxa enrere a tota velocitat. Des de Catalunya, per qüestions de perspectiva, ens hem fixat en la proposta de deixar-nos sense autogovern. De fet, volen desarborar l´Estat de les autonomies. I els independentistes, en silenci o a la presó. Però en el seu projecte hi ha més coses. Com les expulsions en massa d´immigrants. Com la derogació de les lleis contra la violència masclista (i tot el que faci olor d´«ideologia de gènere»). O les de memòria històrica. O l´aïllacionisme judicial. «La España viva ha despertado gracias a Dios», clamava eufòric el president del partit, Santiago Abascal. I naturalment, «viva el rey», sobretot des del discurs del 3 d´octubre de l´any passat.

Pablo Casado vol frenar-los dient que comparteix moltes de les seves idees, però que per aplicar-les és més útil votar el PP. Molts avisen que amb aquesta complaença els està alimentant. Però la dreta extrema ja era una realitat social abans, i va ser la moderació comparativa de Rajoy, «maricomplejines» segons Losantos, qui els va deixar espai. A veure qui els frena, ara. El creixement de Vox està dretanitzant la dreta, però ara mateix la majoria dels vots que arreplegués aquest partit no es traduirien en diputats. Serien vots llançats al riu, en detriment del PP i Cs, i això no desagrada a Sánchez. De moment.