11 de octubre de 2018
11.10.2018

Amenaça del canvi climàtic

11.10.2018 | 06:00

Entretinguts com estem en foteses (procés secessionista de la petita burgesia catalana, possibilitat que la nombrosa extrema dreta espanyola integrada fins ara al PP trobi lloc en un partit anomenat Vox, etc.), ha sorprès la contundència de l´informe sobre els efectes del canvi climàtic que ha elaborat un equip de científics patrocinat per l´ONU.
Segons aquest informe, les evidències del canvi ja estan a la vista (increment de la potència destructiva de fenòmens naturals, pujada del nivell del mar, descens de la massa de gel a l´Àrtic) i es fa urgent reduir de forma dràstica les emissions de diòxid de carboni, el principal gas d´efecte hivernacle, amb mesures «ràpides, profundes, i sense precedents», de manera que l´escalfament global no excedeixi dels 1,5 graus d´augment màxim que va fixar l´Acord de París. Passar d´aquest límit, i arribar als 2 graus, suposaria, sempre segons els científics, la inundació d´àmplies zones costaneres, pèrdua i extinció d´espècies, propagació més ràpida d´animals i vegetals invasors, incendis forestals arrasadors, desaparició d´esculls de coral a aigües càlides i una llarga sèrie de calamitats.
Per descomptat, el missatge va dirigit a l´opinió pública mundial però de forma més concreta a la classe dirigent en la política i en les finances que és la cridada a instrumentar amb caràcter d´emergència les mesures que la ciència ve recomanant amb tossuderia des de fa anys.
Perquè l´alarma no és d´ara. Ja durant el mandat de Jimmy Carter, la presidència dels Estats Units va ordenar la creació d´una comissió especial per a l´Estudi del diòxid de carboni sota la direcció del prestigiós meteoròleg Jules Charney. I les seves conclusions no van deixar cap dubte. «Si el diòxid de carboni segueix augmentant, no hi ha cap raó per dubtar que es produiran canvis importants en el clima, i res indueix a creure que aquests canvis no tinguin importància».
Desgraciadament, l´opinió dels científics (com ja alertava Einstein) fora d´usos militars o comercials té poca influència en l´estament del poder polític i financer. Després de Carter van passar per la Casa Blanca, Reagan, Bush pare, Clinton, Bush fill, Obama i ara Trump, i res d´importància s´ha fet des d´aquesta alta magistratura en la lluita contra el canvi climàtic. I el poc que es va fer, durant la presidència d´Obama, va ser desbaratat per complet per l´inefable magnat governant que ha retirat el seu país dels compromisos adquirits a París.
Les perspectives no són favorables. Entre altres coses, perquè el canvi «dràstic i sense precedents» que propugna la comunitat científica internacional posa en perill el control polític i financer de les actuals fonts d´energia basades fonamentalment en el petroli, el gas i els combustibles fòssils. I mentre no es garanteixi que el canvi no afectarà aquests poderosos interessos molt a prop es donaran en la bona direcció. A risc, és clar, que la situació quedi fora de control amb el conse­güent perjudici per a l´espècie humana. L´arrogant creença que el món és nostre no deixa de ser una fal·làcia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook