Aquesta setmana ens hem acomiadat de Josep Just, en Pep Just, nascut al Baix Llobregat i treballador social de l´Ajuntament de Girona des de 1983. Poques persones m´han fet sentir tan bé amb la seva companyia. Ningú m´ha fet riure tant com ell. L´alegria de qualsevol trobada. El company amable i generós.

Va ser la darrera adquisició, per a l´equip de serveis socials, del primer Ajuntament democràtic de Girona. En acabar el mandat, al voltant de la Neus Fort, hi quedaren quatre peces -Amadeu Mora, Marià Casadevall, Josep Just i en Fèlix Álvarez Niebla- que han estat l´eix entorn al qual s´ha format i crescut en capacitat tècnica, personal i recursos uns serveis socials que, aquells primers temps, estigué en formació i emprengué el canvi de paradigma de quina era la seva funció. No es tractava de fer assistència, sinó de facilitar instruments i suports per créixer i desenvolupar-se socialment i crear els serveis necessaris per viure d´una altra manera, millor.

Entorn a aquestes persones, amb el lideratge moral de la Neus Fort, amb el quotidià i tècnic de la parella de fet formada per Amadeu Mora i Josep Just durant 35 anys, s´han creat equips, s´han forjat i incorporat nous quadres -com en Manel Barbero, en Josep Ferrer o en Marc Geronès- i s´han elaborat teories i projectes que s´exportaren arreu. Durant uns anys, els serveis socials de Girona foren model a seguir, exemple de gestió a exportar. Els fons europeus permeteren un salt endavant important en recursos i objectius; el finançament autonòmic, la consolidació i ampliació d´una sèrie de serveis personals nous que han ajudat a suavitzar els efectes de la desaparició de la família extensa i dels canvis socials que porten molts majors a la soledat i molta gent a la pobresa.

Són nous temps, però comparar com eren les coses fa 40 anys -una assistent social per ajudar a l´erradicació del barraquisme a les Pedreres i ubicar els veïns a Font de la Pólvora- i quins són avui els recursos que pot oferir l´Ajuntament a la ciutadania, ens explica més que res el canvi radical que ha viscut la nostra societat i l´Estat on vivim. En aquest canvi, en Pep Just, l´entranyable amic, hi ha tingut un paper principal i destacat.

Viurà en el nostre record.