Votar els pressupostos del PSOE i Podem probablement no sigui l'únic camí, però sí que és el més prudent que poden emprendre PDeCAT i ERC. No diré el millor camí per als partits independentistes perquè inclouria la CUP, i no és el cas. Seria el més prudent perquè fer caure el govern de Pedro Sánchez passa per unes eleccions amb el risc, per a l'independentisme i també per a l'Espanya progressista que anhela conviure sense fanatisme ni fanàtics, que l'eix radical PP, Cs i VOX pugui sumar després de les eleccions.

La dreta més extremista s'està estenent arreu del món amb molt diner americà. S'està edificant un poderós lobby i Espanya està en el punt de mira per l'àmplia i variada oferta de dreta que té, encara que en la seva versió més extrema oficialment només s'hi reconeix VOX. Però és indubtable que els discursos dels líders dels altres dos partits l'abracen sense cap complex.

«No utilitzarem presoners com a moneda de canvi», van dir els dos partits catalans que donen suport al dèbil govern de Madrid i que demanen que els presos surtin abans de fer cap pas en la negociació dels números. És cert que alguns ho van dir però hi ha un fet inapel·lable que tot ho condiciona: els presos hi són, però sobretot estan en una presó preventiva que reputats juristes en àmbit internacional i, fins i tot dins d'Espanya, troben escandalosament injustificable. Cada vegada són més.

Deia Miquel Iceta que difícilment hi haurà normalitat fins que no hi hagi eleccions a Catalunya i a Espanya. És possible. Però el que és totalment cert i incontestable és que mentre hi hagi presos polítics, polítics presos o polítics tancats en una cel·la, res serà normal. Res! Sobretot perquè ningú ha pogut provar durant aquests mesos que hi hagués violència en cap moment de l'anomenat procés que va portar al referèndum de l'1 d'octubre, llevat del dia del referèndum i no precisament per part dels empresonats.

ERC i PDeCAT es debaten entre la racionalitat de votar els pressupostos per barrar l'extrema dreta i la dreta extrema que amenacen d'enterrar Catalunya amb un sarcòfag nuclear, i entre la racionalitat de no donar suport a un Pedro Sánchez que consideren que pot alliberar els presos.