A la cruïlla central de la ciutat -carrers Barcelona/Emili Grahit- emergeix una carpa permanent que s´ofereix per a esdeveniments privats i que promourà espectacles variats i circ. Per Fires, comencen. Els impulsors són els mateixos que vingueren a Girona a organitzar l´anual Festival Internacional del Circ i a intentar el somni d´un hipotètic Museu. Genís Matabosch, figuerenc i home tocat pel món circense, ho lidera.

Dos fets han creat polèmica. La mateixa ubicació de la carpa -s´ha dit situada en lloc poc adequat per diferents conceptes-, més fruit del desig del seu promotor que d´una idea municipal d´ordenació de la principal entrada a la ciutat. I el segon, que l´Ajuntament no ha convocat el concurs, com feia els darrers anys per Fires, perquè un circ visités la ciutat. Així, a la pràctica, la carpa dels promotors de la Cúpula de les Arts tenen l´exclusiva d´aquest espectacle durant la Festa Major i el circ Raluy Legacy -el mateix que fa dos anys va trobar-se amb el conflicte de ser acusat de sexisme (sic) per un cartell de propaganda amb dues artistes exhibint unes esculturals i naturals extremitats inferiors- s´ha vist obligat a buscar acollida a Sarrià de Dalt.

Són dues polèmiques que apunten a l´autoritat municipal, que seria qui hauria de donar explicacions. No els professionals que fan la seva feina i impulsen una activitat. Per entendre´ns. Qualsevol promotor musical pot voler les escales de la Catedral o les de Sant Feliu com a amfiteatre, li pot semblar un marc incomparable, però és el seny municipal qui ha de veure que, per a música, ja tenim l´Auditori, els pavellons, el Teatre Municipal i altres indrets més adequats per no tallar carrers i emprenyar els veïns. El mateix amb la carpa anomenada Cúpula de les Arts. Si no hi està bé per la raó que sigui, la solució és fàcil: l´Ajuntament, o sigui, tots nosaltres -no els que li han donat el permís-, indemnitza el promotor per les depeses i que es busqui un lloc adequat.

El que no s´entén és la decisió municipal de no estimular la vinguda de circs a la ciutat per Fires. El circ és festa major. Els pallassos, els acròbates, els animals artistes donen color a les festes i animen la imaginació de petits i grans.

Deu ser per culpa del 155...