La història de les ciutats, els pobles i les barriades s'explica a través de la seva evolució, tan diversa com complexa. El context ha anat definint les polítiques urbanístiques de cada etapa, que han buscat donar resposta al creixement demogràfic i a la necessitat d'expansió en el territori.

Des de fa algun temps, el context reclama que els nostres instruments urbanístics impulsin la renovació urbana, amb l'objectiu de transitar cap a un model de ciutat més sostenible, empàtic amb el teixit social i respectuós amb el patrimoni.

Aquesta intervenció en l'espai públic i privat no només es basa en el manteniment satisfactori de les ciutats i els edificis, molts dels quals no compleixen els requeriments normatius vigents, sinó que incideix en l'entorn urbà, abordant els reptes que les persones, a nivell individual, i la societat, a nivell col·lectiu, tenen per davant. Alguns d'aquests són l'impacte de l'edificació en el canvi climàtic, la salut de les persones, o la cohesió social.

Els projectes de renovació converteixen els barris més deteriorats en espais públics atractius i vibrants, ofereixen la possibilitat de trobar nous propòsits per a espais infrautilitzats i també permeten, entre d'altres, millorar les prestacions dels habitatges.

Aquesta transformació holística, profunda i de llarg termini exigeix dur-se a terme amb coneixença, expertesa i transversalitat. I, en aquesta línia, Girona ja ha fet un pas.

La Taula de la Construcció, formada per Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes, el Col·legi d'Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d'Edificació de Girona i el Gremi de Promotors i Constructors d'edificis de Girona, i amb el suport dels Ajuntaments de Girona, Olot, Figueres i de la Universitat de Girona, ha creat l'Observatori de la Rehabilitació i la Renovació de les Comarques Gironines.

Aquesta entitat multidisciplinària, que neix oberta a tots els agents col·lectius amb interessos compartits, vol esdevenir un espai d'estudi i anàlisi per fomentar polítiques actives de renovació urbana que incrementin la qualitat de l'espai públic i del paisatge.

L'Observatori ha de servir per desenvolupar estratègiques de transformació urbana que, situant les persones en el centre de les actuacions, lluitin contra les desigualtats socials, facilitin l'economia circular o la consolidació de les noves tecnologies. Unes estratègies que, en definitiva, millorin la vida de les generacions presents i futures.