Fa mig segle que Martin Luther King, sacerdot baptista i activista pels drets humans, va ser assassinat a Memphis a mans d'un supremacista blanc, James Earl Ray, l'executor d'una conspiració entre la màfia i el govern. King va sacsejar el món l'any 1963 amb el seu discurs I have a dream (tinc un somni), pronunciat davant de cent mil persones al centre de Washington. Un any després, li van atorgar el Premi Nobel de la Pau.

Martin Luther King ha passat a la història com un dels grans líders del moviment pels drets civils, la no-violència i la resistència civil, tres conceptes basats en l'exemple de Mahatma Gandhi, que després han fet servir activistes i líders d'arreu del món. La mítica deixeble del seu missatge, Angela Davis, lluitadora incansable pels drets civils, contra la discriminació racial, feminista, icona del Black Panther Party (Partit Panteres Negres), ha vingut a Espanya, en un moment d'alt voltatge, per disseminar el missatge del seu mestre.

La seva pròpia experiència i la seva consciència política han perfilat un discurs que en si mateix és un tros de la història del racisme i de la desigualtat de gènere. Nascuda en una època en què les lleis imposaven la segregació racial al sud dels Estats Units, Davis es va criar a la colònia dinamita, anomenada així perquè el Ku Klux Klan l'usava per volar les cases i esglésies dels negres. No és d'estranyar que hagi dedicat una bona part de la seva vida a defensar els drets civils proclamant l'activisme des de la no-violència, que no s'ha de confondre amb passivitat ni amb submissió. Aquesta professora de filosofia ha combatut el capitalisme amb la lluita madura i racional en la recerca cap a la llibertat. A propòsit de capitalisme, la primera empresa mundial, Apple, va anunciar recentment que avui posen a la venda un producte nou, panacea del consum conjurada tantes vegades per l'ex-Pantera Negra.