Veig un vídeo en què els seguidors de Jair Bolsonaro -president electe de Brasil gràcies a 57 milions de vots-, en un míting, fan el gest d'apuntar algú amb una pistola com fèiem els nens quan jugàvem als cowboys. Els nens no havíem sentit un tret de veritat a la vida, i ens tiràvem a terra fingint haver rebut diversos trets a la panxa, i després ens fèiem el mort, però després ens aixecàvem i seguíem jugant i disparant. En una tarda podíem morir trenta vegades i matar trenta vegades a altres enemics (que eren els nostres germans, amics, companys de classe), però després acabàvem de jugar i anàvem a casa a berenar. Aquests brasilers adults, en canvi, saben molt bé el que significa aquest gest d'apuntar amb una pistola perquè al seu país hi ha milers de morts per ferida de bala: en un carrer de Rio o Sao Paulo és normal que t'atraquin amb una pistola per robar-te el mòbil o la cartera. En aquests darrers quinze anys hi ha hagut al Brasil gairebé 800.000 morts per arma de foc. És més del doble que en tota la guerra de Síria. I gairebé tres vegades més que a l'Iraq després de la invasió nord-americana.

Com és possible que aquestes persones, que són adultes i semblen tenir una mitjana formació intel·lectual, creguin que s'alliberaran de la violència al carrer disparant una pistola? No se'ls ocorre que si cada ciutadà es defensa a trets hi haurà molts més morts a causa de les bales perdudes i els tirotejos indiscriminats? En realitat, aquests adults es comporten com els nens que ens tiràvem a terra quan jugàvem als cowboys: pensen que tot serà indolor i fins i tot divertit, sense adonar-se que viuran en una realitat on les armes seran molt més perilloses i hi haurà moltes més morts de les que ja hi ha. Però per alguna estranya raó, ja no hi ha cap lògica en la ment d'aquestes persones, que estan disposades a empassar-se qualsevol faula per tal d'imaginar que les coses seran com ells volen que siguin, i no com la lògica dels fets els diu que seran.

I repeteixo que aquests seguidors de Bolsonaro no són pobres diables sense educació als quals se suposa (erròniament) que se'ls pot entabanar amb qualsevol trola mitjanament ben fabricada a Twitter. Suposo que són llicenciats, funcionaris, metges, professors d'universitat... Però aquesta gent s'ha infantilitzat fins al punt de creure que amb més armes al carrer hi haurà menys morts a causa d'atracaments i tirotejos. Com és possible un disbarat així? Entenc que l'experiència de viure en una societat terroritzada per la violència els porti a recórrer a qualsevol bogeria messiànica. I entenc que una societat com la brasilera, destruïda per la corrupció de la classe política, hagi impulsat molta gent a posar les seves esperances en un personatge com Bolsonaro, que no pertany a la casta política, està net i ha promès «netejar» el país. I també entenc que el Brasil, amb una població dividida pel color de la pell en estaments que amb prou feines es freguen, és un país molt complex i que ens costa entendre.

D'acord, d'acord. Però en veure aquesta gent fent el gest d'apuntar amb una pistola, tan eufòrica com si estigués ballant samba, em pregunto què serà el que vindrà després.