El pont i el «pontet»

Lluís Torner i Callicó GIRONA

Avui, vint-i-set d´octubre, hi haurien altres temes, més importants, a tocar, l´inici de les nostres Fires de Sant Narcís, com a tema lúdic, o l´aniversari d´una fugaç declaració d´independència; amb les persones que han perdut la llibertat per aquella causa, com a tema trist. Però n´hem escollit un de neutre, el de dos ponts, ben diferents.

Els mitjans d´informació ens porten la notícia d´un pont d´unes mesures extraordinàries, 55 quilòmetres, amb un cost tan alt que, fent el símil de posar en fila els bitllets del que ha costat, potser cobririen tota l´extensió de la gran obra. Bé! La notícia ens ha impactat, però un cop llegida, restem igual.

En canvi, els gironins -bé, almenys els més interessats pel tema- més humils, estem a punt d´inaugurar-ne un, de petites mesures, per això en diem «pontet» -que té per nom «Del Dimoni» que és la reconstrucció d´un pont gòtic, que data del segle XIV; sense comparació amb l´altre, quan a mides i cost, però amb una diferència: Els antics carreus que el conformen, porten inherents un munt de records, i de sentiments; valors que no comporta l´altre. El nostre fou eliminat als anys seixanta, del segle passat, i ara, gràcies al sentir de la gent de Santa Eugènia, que és on estava situat, recobrarà la seva presència tot i que amb diferent utilitat.

Cadascú és ben lliure de pensar, quin dels dos valora més. El ciment té preu, els sentiments no! És el nostre parer.

Els protocols dels Savis de Sió

Josep Baella Isanta Girona

Obra que apareix en anglès a finals del 1919. Al British Museum es conserva un exemplar de 1906 escrit en rus. La autenticitat dels Protocols se sustenta en la bona fe del traductors russos, que afirmen tenir els originals en llengua francesa. Haurien estat escrits o publicats entre 1880 i 1905. El Congrés Sionista de Basilea és va celebrar l´any 1897.

En els Protocols es descriu un pla detallat i minuciós per la conquesta del món. La possessió d´or i el control de la premsa, dos elements essencials. Un món en el que el jueus serien els amos absoluts, un poder a l´ombra. L´objectiu final seria regnar sobre la terra , com fou promès a Abraham.

La lectura dels Protocols per Adolf Hitler, podria ser un dels desencadenants de la persecució del jueus. L´holocaust fou el genocidi dut a terme pel règim nazi

Palestina era un protectorat britànic fins que l´ONU va ordenar la partició entre un estat àrab i un estat jueu al 1947. Els àrabs varen rebutjar aquest pla, i un cop evacuades les tropes britàniques al 1948, va esclatar una guerra civil. En aquest mateix any es va proclamar la independència de l´estat de Israel, reconegut per totes les grans potències. El nou estat d´Israel va aconseguir subsistir a pesar d´estar envoltats de països hostils.