La SEOPAN, una empresa amb nom de xampú, és en realitat la «Asociación de Empresas Constructoras y Concesionarias de Infraestructuras», que, com el seu propi nom indica, és una entitat que agrupa les empreses que construeixen les autopistes i les que cobren els peatges. Això sí, quan el negoci funciona no passa res, guanyen molts molts calers, i quan el negoci no va bé, guanyen diners fent les autopistes i llavors demanen el rescat als governs, amb l'ajuda de la banca, que tampoc vol perdre els diners invertits. Tenim a casa nostra un capitalisme curiós: no hi ha lliure mercat i no hi ha risc. Si s'aixequés de la tomba, no Karl Marx, sinó el mateix Adam Smith, es tornaria d'extrema esquerra radical veient en què s'ha convertit el capitalisme avui.

Bé, la SEOPAN ha encarregat un estudi a l'empresa AT Kearney. Les conclusions us ompliran de joia i alegria. Proposen posar «peatges intel·ligents» a les autopistes i no continuar amb ells en aquelles autopistes, com l'AP-7, on s'acaben el 2019, de fet s'havien d'acabar inicialment el 1998, i l'AP-2, on s'acaben el 2021. No n'han tingut prou de folrar-se durant tantes dècades. Segons aquests genis de la ciència pretenen que ens creguem que, si es posen «peatges intel·ligents» -ara els que tenim deuen ser peatges idiotes?-, guanyaríem, no sabem si els ciudatans o ells, 5.200 milions d'euros, alhora es reduiria la congestió en hores punta un 50%, s'evitarien 150 hores de cues per a cada conductor l'any i es reduirien les emissions de CO2 un 15%. En una separata expliquen que si els peatges es mantenen cada català farà l'amor un 22,5% més, tindrà uns dos orgasmes al mes, si ets home, i quatre, si ets dona. L'empresa AT Kearney amb seu a Chicago ha calculat que tots estarem més contents, encara que ens desdinerem cada dia diverses vegades. Ens agafarà la síndrome de Sant Francesc, és a dir, cada vegada més pobres però cada vegada més feliços. No ho sabeu però la felicitat complerta es troba a Martorell i a La Roca.

La barra de determinades empreses és infinita. Han fet un negoci impressionant durant molts, molts anys, han aconseguit ampliar el termini de la fi de la concessió un cop i un altre. Caldrà estar amatents als propers mesos, no fos cas -cosa molt probable- que amb qualsevol excusa ampliïn la concessió. Ara bé, que pretenguin vendre'ns que nosaltres hi sortim guanyant, i que, a més, ara els peatges seran intel·ligents, amorosos i divertits, és tractar-nos d'imbècils a tots els catalans i catalanes. La conclusió del proper estudi serà el peatge 6.0, que permetrà posar-te una aplicació al mòbil i començaràs a pagar no quan entris a la autopista, sinó des del moment que surtis de casa. Quan ja tinguem més entrenada la intel·ligència artificial pagarem des del moment en què pensem a agafar el cotxe. La felicitat total.