El llacisme té mala sort. Que les peticions de la fiscalia s'hagin conegut en ple pont ha impossibilitat fer mobilitzacions en favor dels presos. És que, a més, el pont va coincidir amb una onada de fred que va permetre que algunes estacions d'esquí, com Masella, obrissin les pistes. Ja m'explicaran, doncs, entre els que anaven a estrenar els esquís d'aquesta temporada, els que anaven a la torre de la costa i els que aprofitaven els quatre dies de festa per anar de compres a Londres, qui quedava aquí per recordar que els catalans som un poble oprimit i que Espanya ens roba, tant diners com dies de llibertat dels nostres líders. Quatre gats. I per convocar mobilitzacions de quatre gats, millor deixar-ho per a un altre dia, sobretot si tres d'aquests gats són gironins i -quanta maleïda coincidència- aquest llarg cap de setmana eren Fires de Girona. No serà fàcil trobar una altra data que ens vagi bé, perquè ja s'acosta el pont del Dia de la Constitució -més estacions d'esquí obertes, més viatges amb Ryanair, quina angoixa-, i no ens n'adonarem i ens trobarem en portes del Nadal, i entre preparar tiberis i fer compres, no queda temps ni per reclamar llibertats ni per recordar al món -que ens mira- que som una colònia miserable. Jo ja ho deixaria per a després de Reis.

És el que té ser indepe, perquè el procés no és cosa d'independentistes, sinó d' indepes. En una recent entrevista, l'historiador Ucelay-Da Cal distingia entre uns i altres. Aquesta -ehem- revolució dita procés és només d' indepes, com ells solen anomenar-se. Indepe es pronuncia en castellà, amb les dues e tancades. Els indepes pregonen les virtuts de la independència com els cristians evangelistes les virtuts de la religió, perquè sí, penediu-vos pecadors, la independència s'acosta.

Un és indepe perquè és guai ser-ho, perquè està de moda, tio, i per demostrar al papà que em mereixo la paga setmanal o al fill que soc enrotllat. I perquè la penya ho és, i perquè hi ha una tia que t'hi cagues, i perquè l'estelada és guapa. Un indepe no necessita més raons. Només necessita, com queda dit, temps per manifestar-se entre el pont de l'1 de novembre i el de la Constitució. Però que no sigui en cap de setmana, que no és cosa de sacrificar estones de lleure. Seguim, tio.