Per ser un bon analista polític convé disposar d'una informació privilegiada, cosa que en un món global resulta quimèrica. No és possible conèixer totes les variables de les que depèn l'existència dels pobles. La política ha derivat cap a un sistema complex, com el temps atmosfèric. Avui, a les vuit del matí, he consultat una pàgina d'internet de gran prestigi on s'assegurava que plouria a les deu a la localitat en la qual em trobo. Són ja les tretze i no només no ha caigut una gota, sinó que llueix un sol esplèndid (del Sol, que quan col·lapsi ens engolirà sense pietat, sempre diem que és esplèndid). Una cosa va passar perquè la previsió no es complís, potser una cosa mínima a l'interior d'una estructura complicada. El concepte d'estructura fa referència a un conjunt d'elements interdependents. Només cal que un d'aquests elements es mogui una mica per alterar la totalitat. Vol dir que el temps atmosfèric, com la vida, penja d'un fil.

Tot penja d'un fil en un món on els límits entre la realitat i la ficció s'han confós de tal manera que l'euro, per posar un exemple, és en gran mesura el resultat d'un deliri. Això no ho dic jo, que no en tinc ni idea, sinó els experts als quals llegeixo a la recerca d'un coneixement de la realitat que cada vegada s'allunya més de mi. I qui diu l'euro diu el dòlar. El dòlar, asseguren, funciona perquè ens hem posat d'acord perquè funcioni. Però aquest acord està muntat sobre uns vímets tan delicats que qualsevol dia anem a comprar un barril de petroli amb la moneda de referència i ens diuen que ja no val, que l'hem de pagar en espècies.

Les úniques anàlisis que realment funcionen són les locals, i no sempre. Entenc per anàlisi local un article, posem per cas, sobre el 80è aniversari de la reina Sofia, que cau bé per defecte, és a dir, perquè la resta de la família es troba en entredit. Això és almenys el que m'ha semblat deduir de les lectures d'aquests dies. El fet que la reina emèrita tingui bona premsa entre els espanyols resulta curiós, encara que no ens ajuda a comprendre els successos de la vida que ens fan desgraciats o feliços. Però és el que hi ha, què hi farem.