Marta Felip salta per la proa de l'alcaldia deixant Figueres pitjor de com li va llegar el seu antecessor, cosa que semblava del tot impossible, o com a mínim molt difícil, perquè Santi Vila va deixar l'herència del tiet ludòpata.

Felip deixa pitjor Figueres en molts aspectes.

La ciutat té greus problemes polítics per absència de lideratges sòlids i capaços. Problemes de delinqüència i falta de criteri urbanístic. En els darrers anys ha experimentat una pèrdua molt gran de teixit empresarial tradicional. Ha vist com li fugien habitants cap a altres indrets de la comarca i com la immigració es convertia en un problema de calat per una excessiva concentració que els ha desbordat.

Cap dels darrers quatre alcaldes de Figueres ha sortit per la porta grossa: Marià Lorca va ser víctima de foc amic i se'l varen carregar el seus. Joan Armangué també va ser traït pels seus però abans castigat per l'electorat i per la demagògia dels seu opositor. Santi Vila va tenir un moment de miratge. Inicialment va sortir per l'arc de triomf com a conseller de la Generalitat i, al poc temps, es va poder comprovar que deixava un llegat luctuós que Marta Felip s'ha encarregat d'empitjorar.

La capital empordanesa fa anys que té problemes d'autoestima. Durant molt temps va ser injustificat amb una autocrítica sovint gratuïta o exagerada. Però ara té la necessitat, quasi de supervivència, d'entrar en el terreny de la crítica seriosa i constructiva abans no sigui massa tard per poder frenar el procés de decadència en que es troba immersa. Políticament s'han fet tan malament les coses, que ara només cal pensar que els que vinguin darrere podran construir un projecte de ciutat de debò. Malgrat que no és cap bon auguri la «gamberrada» -no se m'acudeix cap altra definició- de tota l'oposició pactant per condemnar Felip a ser alcaldessa més dies dels que ella pretenia. Suposo que ha estat una petita venjança, però és molt significatiu que només per tenir reclosa uns dies Felip, hagin estat capaços d'arribar a un acord, quan el que necessita Figueres és passar pàgina ràpidament.