Amb el primer fred comencem a desitjar un bon plat d'escudella. Ara hi ha qui tira de sopa de pot, però fer una sopa no té cap misteri i no vol gaire feina. S'hi animin! Posin els ingredients al foc en una olla plena d'aigua i ja no cal fer-hi res més que esperar. Que estem en deute amb les sopes, no en tinc cap dubte. Ens han acompanyat pràcticament des que vam saber encendre un foc i fer olles. Si en diem sopar de l'àpat que fem als vespres és perquè menjàvem sopa dia sí dia també. Uns quants ossos, unes quantes verdures i algun tall de cansalada. Ja n'hi havia prou per fer un bon àpat. A Catalunya, a més, les sopes, les escudelles i els ranxos han tingut tanta empenta que ja fa temps que van sortir al carrer, perquè compartir una sopa els ingredients de la qual has recollit porta a porta i cuinar-la a la plaça al pic de l'hivern fomenta la companyonia i el bon veïnatge.

Aquest cap de setmana, a Capmany, s'hi trobaran les escudelles, els ranxos i les sopes històriques de Catalunya, això és, gent que, a diferents pobles, es troben un cop a l'any per cuinar per a veïns i forasters. Surten a la plaça, treuen les calderes d'aram, encenen el foc i s'hi estan un munt d'hores. Un cop acabat, els veïns els agraeixen la menja deixant les calderes ben escurades. D'aquesta tradició se n'expliquen llegendes i estan documentades des de fa més de dos segles. Avui, cap a les 7 de la tarda, les colles de Castellterçol, Gelida, la Seu d'Urgell, Ponts, Verges, Vidreres, Albons, el Soler, Montmaneu i Capmany firmaran els Estatuts per formalitzar la Federació de Ranxos, sopes i escudelles històriques de Catalunya amb la finalitat de trobar el reconeixement de la Generalitat. I demà, cap a la una, tothom que vagi a Capmany podrà tastar les menges que hauran preparat les colles de cadascun d'aquests pobles.