12 de novembre de 2018
12.11.2018
Diari de Girona

Més trampes

11.11.2018 | 23:33
Més trampes

En la societat abunden les bones intencions i les bones persones, però també hi ha gent sense ètica que menysprea i utilitza la societat i les persones exclusivament per al seu benefici. De res serveixen, sovint, les lleis i els drets regulats en les normatives que conformen una societat civilitzada com la nostra. L'abús, el frau i la injustícia solen trobar maneres de prevaldre, massa vegades, enfront del respecte, l'honestedat i la justícia, amb la col·laboració d'algunes persones i la indiferència de molts. No oblidem l'economia submergida i el diner negre que hi ha a l'entorn de l'explotació de persones, com la prostitució, o el tràfic de drogues, i d'altres. Però massa gent mira cap a un altre costat, mentre la societat es va podrint i desarmant èticament. Hi ha qui comet frau i s'escapa sense conseqüències, hi ha qui assessora per tal que actuacions il·lícites semblin o tinguin l'aparença de legalitat. Sovint, massa gent es conforma més amb les simples aparences que amb el contingut real, i així anem.

Un dels àmbits en què més trampes es fan contra els interessos públics i els drets de les persones és el món del treball. S'abusa de la necessitat aliena, tot imposant condicions al marge de la legalitat. Es fan contractes fraudulents, condemnant a la precarietat i a la provisionalitat, de manera generalitzada. Contractes formals de mitja jornada o de 30 hores, quan realment es treballen més de 40 hores setmanals, contractacions d'autònoms, en frau de llei, etc.

I podem posar dos exemples reals d'aquestes trampes habituals. Una empresa de transport de mercaderies de la nostra província té contractat el servei de dos autònoms, amb vehicle propi. Se'ls crida per la Direcció i aquesta els comunica que han decidit variar les condicions: hauran de treballar més hores i cobrar menys per cada servei. I a més els exigeix que han de comprar un altre vehicle, que la mateixa empresa contractant els vendria, si és que volen continuar prestant els seus serveis. Quan els «autònoms» comenten que no es podrien guanyar la vida amb aquestes noves condicions, se'ls diu que és el seu problema i se'ls deixa penjats. Un altre cas: una empresa, també de transport, fa signar les nòmines, o fulls salarials, per un import que no és el que s'abona al treballador. Al treballador se li abona un salari mensual inferior al que se li fa signar. El treballador protesta i signa el full salarial posant «No conforme». I la reacció de l'empresa es fa ràpidament visible, s'adverteix al treballador que o signa sense posar-hi cap entrebanc o haurà de marxar, per acomiadament, al·legant que les condicions i les normes a l'empresa no les dicta ningú de fora. Ja us imagineu que el resultat ha estat l'extinció del contracte. Però, lamentablement, hi ha treballadors que per necessitat continuen acceptant la imposició de condicions il·legals i fent la vista grossa a les trampes de persones sense més ètica que cercar el propi benefici. Cal rebel·lar-se i denunciar aquestes situacions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit