Quan sabem que una empresa hotelera capdavantera com Melià anuncia una davallada en l'arribada de turistes d'un 20% en els seus hotels a casa nostra, quina és la xifra per al sector turístic, i quines previsions estimen els especialistes? I per què aquest fet sembla no preocupar massa el Govern? Que una firma líder del sector immobiliari, com Engel & Völkers, traslladi la seu a València, quan el 2017 va fer de mitjancer en operacions per 1.945 milions d'euros, no ens ha de preocupar molt?

O que una financera marxi de les comarques gironines, en concret de l'Empordà, amb 35 milions d'euros en recursos propis, que s'endú amb els seus comptes a Madrid, no ens ha de preocupar? D'aquesta manera perdem recursos econòmics. I aquest fet és la prova que l'empresariat veu amb malfiança la situació política. El següent pas, esperem no arribar a aquest punt, pot ser una pèrdua important de llocs de treball. Fins quan no es debatrà aquesta realitat, i les mesures per intentar frenar una tendència que ens perjudica a tots, siguem independentistes, unionistes, federalistes o agnòstics? A on condueix aquesta situació? Perquè tots estem en el mateix vaixell, amb el pilot automàtic, quan cal un canvi de rumb, i tones de realisme polític.

Són preguntes incòmodes, però són adients per intentar redreçar la situació de paràlisi que seguim tenint. I enfrontar els reptes. La política és la recerca del pacte, no pas la imposició del conflicte. I no és la millor tàctica la paràlisi volguda per legitimar posicions d'enfrontament, perquè si tens el poder i no el gestiones, poses en perill amplis sectors socials. A banda que col·loques el país amb poca o nul·la capacitat per enfrontar i integrar els canvis econòmics que se succeeixen, a gran velocitat. Si volem continuar sent un motor econòmic rellevant, no només d'Espanya, sinó del Mediterrani occidental, calen polítics que gestionin, poc o molt interessats en la ratafia, però sí per les empreses del país i els seus problemes, demandes i pors; que enfrontin els temes socials amb alternatives reals, i programes concrets. Si no s'actua, els problemes es poden podrir, i tindran molt mala solució.