15 de novembre de 2018
15.11.2018
Diari de Girona

Xifres, realitats i alarmisme

15.11.2018 | 01:34
Xifres, realitats i alarmisme

Les xifres per si soles solen ser prou alarmants. Un exemple el trobem a principis d'aquesta setmana, quan vàrem saber que els serveis d'urgències varen atendre per intoxicació alcohòlica 212 joves gironins, menors de 18 anys, al llarg de tot el 2017. Vist així resulta preocupant que els menors tinguin accés a les begudes alcohòliques i que en conseqüència s'hagin anunciat ja campanyes de conscienciació en totes les direccions, cap als joves i cap els comerços que en venen amb total irresponsabilitat. Ara bé, també és cert que aplicant les matemàtiques ens referim a menys del 0,5 per cent de la població jove i, per tant, allò que resulta una mala notícia l'hauríem de començar a veure com un fet positiu i gairebé residual, malgrat que tots sabem que el resultat idoni sempre serien els zero casos a l'any.

L'administració publica té una tendència natural a fer de petites xifres grans paràmetres i per tant a donar una imatge esbiaixada a la població, i no és que ho faci per mala fe, sinó que simplement s'acostumen a simplificar xifres que s'haurien de mirar dins un context molt més ampli i amb més elements damunt la taula.

Recordo que al principi d'aquelles iniciatives de bon govern, fita que, per altra banda, és inassolible perquè sembla impossible que avui dia govern pugui anar associat al concepte bo. Deia que al principi d'alguns moviments que pretenien incloure paràmetres per a garantir que les decisions governamentals sempre fossin encertades, seguint exemples que ja s'apliquen a d'altres països europeus, posaven sempre el cas de la Cerdanya. Una comarca que per la població que hi consta al cens requeria un cert nombre d'escoles, de centres d'assistència primària i de molts altres serveis, però en canvi quan grataves una mica aquella xifra global t'adonaves que la majoria de gent que constava com a població en realitat estava empadronada però no era resident, per tant, la ràtio per decidir quins serveis havies d'atorgar a la comarca era equivocada.

Quan utilitzem les xifres com a justificant de l'acció pública hauríem de ser més curosos i no quedar-nos sempre en el primer titular, encara que malauradament expressi una trista realitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook