Fa deu dies, Diari de Girona publicava que l'Ajuntament de Figueres acumula un deute de mig milió d'euros pel dipòsit de cotxes abandonats per factures impagades entre 2014 i 2017. El motiu és que l'Ajuntament podia deixar els cotxes al dipòsit gratuïtament durant cinc mesos i mig fins a donar l'ordre de desballestament. Aquest límit es va superar amb nombrosos vehicles. En definitiva, l'Ajuntament es va oblidar de controlar-ho. Aquest cas, prou greu, perquè suposa una despesa de tots els ciutadans que es podria dedicar a altres necessitats, és un exemple del desgovern que ha viscut Figueres aquests últims anys. L'etapa de Marta Felip a l'alcaldia (2013-2018), i no només per culpa de la ja exalcaldessa, passarà a la història com la culminació del progressiu endarreriment d'una ciutat que havia arribat a ser la més moderna i més dinàmica de les comarques gironines.

El darrer mandat de Marta Felip, difícil per la correlació de forces del consistori, va quedar liquidat el dia que va trencar un pacte amb el PSC, que funcionava, i que va anar acompanyat per la sortida de l'equip de govern dels dos regidors d'Unió Democràtica. A més de dos anys de concloure el mandat, Felip es va quedar amb els cinc regidors del seu grup en un consistori de 21. Com s'ha comprovat, impossible governar. Gestionar el dia a dia, i poca cosa més. La crisi es va agreujar el passat mes de juny, quan Marta Felip va ser nomenada secretària general de la conselleria d'Empresa i Coneixement. Malgrat que l'exigència d'aquest nou càrrec és incompatible amb la dedicació que requereix una alcaldia, Felip ha continuat cinc mesos més al capdavant del consistori; un període en el qual, per diferents circumstàncies, l'equip de govern ha quedat pràcticament reduït a l'activitat de Jordi Masquef, elegit nou alcalde dimecres passat.

Malgrat que Masquef es va estrenar anunciant una ronda de contactes amb la resta de formacions per «explorar possibilitats d'arribar fins a final de mandat amb acords de governabilitat», és evident que, amb les pròximes eleccions a l'horitzó, el marge de maniobra per revertir el desgovern de Figueres és molt reduït. No obstant això, Figueres és una ciutat que no pot perdre el temps. Els indicadors econòmics no li són favorables. I l'estudi conegut a principis d'aquest any, segons el qual la meitat dels figuerencs es troba en risc de pobresa o d'exclusió social amb una renda molt per sota de la mitjana catalana, és una espasa de Dàmocles. A més de problemes com l'incivisme i la inseguretat, apuntats per Jordi Masquef en el ple de la seva elecció. El nou alcalde ha de liderar els esforços per revertir aquesta dinàmica negativa, però no només ell. L'oposició, que no ha aconseguit posar-se d'acord per cercar una alternativa, també és part del consistori.