Desenes de milers de persones es van mobilitzar dissabte a França en protesta contra l'increment de preu del gasoil, que equipararà la seva fiscalitat a la de la gasolina. El Govern esgrimeix motius mediambientals. Avui dia són pocs els que dubten que la fiscalitat és una eina essencial en la lluita contra el canvi climàtic: qui més contamina, més paga. El problema és que taxes o impostos d'aquest tipus no es poden aplicar d'avui per demà. Cal donar seguretat jurídica a qui ha de pagar i un calendari progressiu i assumible.

La França treballadora i la de la perifèria, la que compra vehicles dièsel i que té menor poder adquisitiu, és la gran damnificada per aquesta pujada d'impostos. Aquell treballador o autònom que fa un any o dos va comprar un vehicle dièsel amb unes condicions es troba ara amb unes regles del joc diferents que li fan la vida més cara.

Emmanuele Macron va arribar a l'Elisi prometent aire fresc i una revolució que havia de transformar França. De moment, ha aconseguit generar un moviment de cabrejats que s'ha generat de forma espontània al marge de partits i sindicats. La seva sort és que els socialistes segueixen en crisi, que la dreta històrica no troba recanvi a Sarkozy, i que ni Le Pen ni Mélenchon semblen alternatives creïbles.