El passat dimecres 7 de novembre tingué lloc, a l'Auditori Viader de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, la taula rodona El patrimoni de Girona, present i futur, en la qual, moderada pel professor Gerardo Boto, participaren tres directors de museus i un responsable de l'Arxiu Municipal. Amb aquest acte es cloïa el «Girona a l'abast», que ha tingut una existència de 32 anys, ben fructífera en la divulgació de diferents aspectes de la història de la nostra ciutat.

El projecte nasqué amb un objectiu molt clar: «Posar A L'ABAST de les gironines i gironins alguns moments de la història de casa nostra i donar l'oportunitat d'aprofundir en el nostre ric patrimoni».

Tot plegat es remunta a l'any 1986. El departament de Socials de l'escola Bell-lloc organitzava una sèrie d'activitats adreçades als alumnes d'Història i Història de l'Art del COU d'aquell moment, sobretot, visites a exposicions i a sales d'art... i sessions a càrrec d'especialistes, un dels quals era Pere Codina, que suggerí que aquelles xerrades fossin públiques.

Amb el suport de La Caixa, s'hi posà fil a l'agulla, i l'any 1986 hi hagué el primer cicle. L'encetà el professor Joan Vila-Grau, que parlà dels vitralls de la Catedral, i el clogué el M. H. Sr. Miquel Coll i Alentorn, que dissertà sobre Girona a les Quatre Grans Cròniques.

En aquells inicis, a més de l'esmentat Pere Codina, els professors implicats foren Ramon Bosch i l'enyorat Xavier Fàbrega. Més endavant, des del cicle X, s'incorporà a l'equip Eudald Vilas. Altres persones, en moments puntuals, també hi han col·laborat.

«Girona a l'abast» ha estat un torrent cabalós que ha deixat un sediment cultural extraordinari: XVI cicles de conferències. En concret, 81, les quals han estat conduïdes pels més grans especialistes dels temes que s'han tractat i s'han transcrit en nou llibres. També set litografies, vuit visites guiades, dos tastets gastronòmics, un concert...

Alguns dels ponents hi han participat més d'un cop: Josep M. Nolla, Pere Freixas, Joan Molina, Joaquim Nadal, Sílvia Planas, Jordi Sagrera... D'altres, ja han traspassat: Josep Canal, Miquel Coll i Alentorn, Régine Pernoud, Pere de Palol, Joaquim Garriga, Enric Jardí, Joan-Josep Tharrats, Joaquín Yarza...

El nostre ple convenciment que, gràcies a aquest projecte, Girona és (més -molt més!-) a l'abast dels seus ciutadans. Un agraïment majúscul a l'escola Bell-lloc i a totes les persones i entitats que l'han fet possible.