El diumenge vinent, el 2 de desembre, l'Associació Multicapacitats amb la Fundació Eurofirms celebren, amb el suport de l'Ajuntament de Girona, el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, a la plaça del Mercat del Lleó i la plaça Salvador Espriu de Girona. És la trobada d'entitats, empreses solidàries i gent compromesa amb un col·lectiu que reclama oportunitats, i que es valori les persones pel seu potencial.

Les barreres, deia Sartre, solen ser sempre mentals, i comencen per un mateix. És cert. De la mateixa manera que els avenços tècnics fan que l'ésser humà pugui anar sota l'aigua, o sortir a l'espai i tornar per explicar-ho, les societats obertes han d'integrar els seus individus. I una bona manera és com fa Multicapacitats, entre la música de les noies de Macedònia, alegre i divertida o els temes pop dels Double Chick, la lliçó d'un grup de persones que derroten cada dia l'ictus que les volia dominar, com és la Coral Taliqual. És la integració i són els valors. Cada dia, tenim lliçons d'una força brutal. L' Isaac Padrós, activista i estudiant a la UdG és hàbil per valorar-les. Des d'en Pere Ribes, amb 12 anys i discapacitat visual, que narra a la ràdio els partits de la seva estimada Unió Esportiva Olot, fins a la veritat de la Kimi Turró, que explica en un llibre la força necessària per sobreviure a la mort del fill.

Històries com la de la Raquel Blanca, que, anys després de l'accident de trànsit que la va posar en una cadira de rodes, assegura que ha fet les paus amb el passat. I explica a les autoescoles que la velocitat, i la sensació d'impunitat dels joves, és això, una il·lusió, i calen mesures de seguretat. El sector no viu una etapa fàcil. Cal una llei garantista per part de la Generalitat, que eviti que les grans corporacions i grups entrin en el sector, amb els preus a la baixa, i destrueixin aquest espai social català, que és l'enveja de molts: i una lliçó de cooperació entre persones que han fet dels seus límits, el punt de sortida. Hi ha lliçons arreu, des de les famílies amb fills amb malalties rares, com Duchenne, que recapten fons per finançar la investigació en el seu camp, fins a les persones que troben incomprensió amb la seva malaltia invisible: ciutadans amb esclerosi múltiple, amb malalties mentals. Disfruteu el diumenge. I feu de la integració una realitat a la vostra vida.