Una sentència europea contra Google reconeix des de la primavera de 2014 el dret a l'oblit dels usuaris d'internet. Des d'aleshores, milers de ciutadans han aconseguit que els buscadors desindexin enllaços on se'ls cita. En pocs mesos viurem una nova resolució judicial important respecte a aquesta qüestió.

De moment, quan un ciutadà europeu demana al buscador en línia més gran del món una desindexació, Google es limita a suprimir els vincles en les recerques que es fan des de la Unió Europea, però no a les que es fan des d'altres parts del món. L'autoritat francesa de protecció de dades va determinar que aquesta mesura és insuficient i que la desindexació havia d'afectar a tot el món.

El cas ja ha arribat a la justícia europea, i de moment, l'advocat general de la UE, en un pronunciament previ a la sentència, ha donat la raó al buscador en el sentit que cal limitar el dret a l'oblit.

Vivim temps en els quals molts autòcrates volen exportar els seus esquemes de censura i controlar el que el món veu sobre ells a internet. Si els arguments del regulador francès es generalitzessin arreu, això facilitaria la feina als règims més restrictius amb les llibertats i suposaria un nou cop al principi d'un internet lliure i obert.