23 de febrer de 2019
23.02.2019
Diari de Girona

Les eleccions desbanquen el procés

23.02.2019 | 01:28
Les eleccions desbanquen el procés

Les eleccions generals són la Champions League, s'imposen a qualsevol altra realitat política. Involucren la ciutadania al complet. Sense ànim d'ofendre els independentistes absorts amb el seu monotema, la licitació pel Congrés desbanca també els que atien el separatisme. La translació empírica de la supremacia electoral es verifica en observar les dificultats que troba el judici als independentistes al Suprem per competir amb la Champions electoral. L'habilitat de Manuel Marchena a concentrar els testimonis polítics de rang estatal en les pròximes jornades permetrà que les generals tornin a monopolitzar l'atenció mentre llangueix el cerimonial davant del tribunal.

Sobre això, la convocatòria electoral de Sánchez ha brindat un gran favor als valedors que a Catalunya es va registrar un cop d'Estat el 2017, tesi molt desdibuixada en contemplar la desfilada dels colpistes més pacífics de la història de les insurreccions. L'habilitat verbal dels presos obliga a dirimir en alguns capítols si se celebra el procés al procés, o el partit de tornada de l'independentisme a Madrid. Sobretot, el ressò immens de la convocatòria de les generals entre l'audiència obliga a recordar que la cita amb les urnes hauria aportat la solució ideal en una altra fase de l'independentisme. El primer d'octubre de 2017 no només es va celebrar un referèndum de circumstàncies a Catalunya. A la nit van comparèixer els líders dels partits estatals per valorar una jornada marcada per les càrregues policials. El ritme frenètic dels esdeveniments tempera la tensió acumulada aquella nit de diumenge a tot el país. Sánchez havia ressuscitat, al capdavant d'un PSOE que sostenia artificialment Rajoy segons es demostraria menys d'un any després. Malgrat això, el secretari general socialista es va negar a exigir l'avançament de les eleccions, amb l'amenaça de retirar el seu suport parlamentari en cas contrari. Podria haver emprat el mateix argument que Carmen Calvo va enarborar dimecres al Congrés contra Dolors Montserrat. És a dir, culpar el PP de la seva evident incapacitat per solucionar el problema català.

Sánchez va desaprofitar una palanca que hagués desactivat el procés, perquè la Champions electoral no admet contraprogramació. Quan el líder socialista es va decidir a saltar a la palestra al juny, la crisi havia empitjorat, i la seva resolució havia escapat al marge de maniobra de les institucions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook