Luiz Inácio Lula da Silva, Cristina Fernandez de Kirchner, Rafael Correa... són nombrosos els expresidents llatinoamericans que han passat o passaran pels tribunals.

I a Espanya seguim l'actualitat dels diversos països de Centreamèrica i Amèrica del Sud des de l'agenda mediàtica que marquen els partits polítics de la dreta. I gairebé ningú es pregunta el perquè de tanta insistència en Veneçuela quan haurien d'estar parlant de l'atur i les dificultats per arribar a final de mes que pateix encara moltíssima gent a Espanya.

Tant el Partit Popular com Ciutadans són conscients de l'important nombre de residents llatinoamericans a Espanya. A Catalunya, prop de 200.000 persones tenen origen a Amèrica del Sud. I unes 50.000 a Centreamèrica. Molts d'ells no participen en cap procés electoral a l'Estat. Amb una excepció: quan aquells comicis a Espanya signifiquen avalar un aliat dels seus.

Quan es parla de la pobresa a Veneçuela, però no d'Haití, s'està assenyalant quin és l'enemic dels llatins de Catalunya: la gana que provoca l'esquerra. Per això la dreta s'esforça en mantenir el debat actiu sempre que hi ha eleccions: per esgarrapar fins a l'última papereta.