Les xarxes socials estan plenes de publicacions sobre el 10 Year Challenge, el repte viral que juxtaposa les fotos dels usuaris de 2009 i 2019.

El moviment activista està aprofitant aquest repte per fer veure al món tot el que la Terra ha canviat en els darrers 10 anys, publicant imatges comparatives de la recent transformació del nostre planeta. I és que aquest 2019 ha començat amb diverses notícies negatives sobre el canvi climàtic: l'any passat va ser el més calorós, l'elevada temperatura registrada als oceans de tot el món està modificant l'ecosistema marí i el gel antàrtic s'està fonent més ràpidament del que s'esperava.

Si bé el sentit original del repte «10 anys» pretén brindar una representació visual de la forma en què algú ha madurat o canviat, les versions de canvi climàtic transmeten un missatge desesperançador. A moltes de les fotos publicades a Instagram es veuen glaceres fonent-se, un os polar en un metre quadrat de gel envoltat d'aigua, territoris amb una vegetació frondosa transformats en deserts. O edificis venecians enfonsats a l'aigua fins al primer pis quan 10 anys enrere presumien de les seves coloristes porteries.

L'eficàcia d'aquests muntatges fotogràfics per sensibilitzar sobre el canvi climàtic a través de la imatge comparada d'ahir i d'avui és innegable. Sense poder recórrer a la seva experiència vital de 10 anys, Greta Thunberg, amb 16 anys acabats de fer, ha creat les «vagues escolars pel clima». L'activisme de la Greta va començar a l'agost, després d'un estiu excepcionalment càlid a Suècia, amb grans incendis forestals al nord del país, quan es va plantar ella sola davant del Parlament suec cada dia per reclamar que el país complís els acords de París sobre canvi climàtic. De moment, l'adolescent està essent escoltada pels grans nuclis de decisió de tot el món. Dubto que s'aturi fins que no vegi algun canvi esperançador.