A poc a poc anem veient que els papers de Pablo Llarena estan fets amb una falta de rigor i de professionalitat increïble. Els escrits ho aguanten tot. Pots dir totes les ximpleries que vulguis i no passa res. El problema és si aquests papers algun dia han de tenir algun efecte pràctic. Aquesta és la pega a la instrucció de Pablo Llarena. Per més que s'entestin a voler fer veure que hi va haver violència, com més ho intenten, més ridícul fan. Insisteixen molt en què hi va haver tres cotxes esbullats. No podran provar mai que les enganxines i els bonys els van fer els jordis i no les desenes de periodistes que allí hi van pujar. Però a més el cost de tres cotxes diuen que és de 134.000, això si fossin nous. Tenint en compte que eren molt vells, el cost no pot arribar mai a més de 10.000 euros. Deu ser la rebel·lió més barata de la història de la humanitat. Els fiscals i els advocats de l'estat naufraguen totalment. De fet actuen com quan interrogaven terroristes, per això pregunten als acusats si són socis d'Òmnium -al que denominen OC, una cosa que denota només una administració de justícia colonial-, o de l'ANC. Són preguntes que si Marchena tingués conviccions democràtiques hauria aturat. Per què es pregunta a la gent si són socis d'una entitat legal? El dret a la lliure associació és un dels drets universals més destacats. La resposta és clara, per a ells Òmnium i ANC, en el seu pobre imaginari, és l'equivalent a ETA. Amb els terroristes els valia anar pel broc gros, ara no. Ara fan el ridícul més espantós.

Ja es veu que no han pogut afirmar com ho fa Llarena que hi va haver un segrest « con disparos al aire». Tot i que els fiscals i advocats de l'estat són ultrareaccionaris no s'han atrevit a tant. Fins i tot l'extrema dreta té límits.

Hi ha gent que diu: no hi ha hagut prou reacció al que hem vist al Tribunal Suprem. En política, moltes vegades, la reacció no té un efecte immediat. Es va produir el 15-M l'any 2011, al cap de sis mesos el PP va guanyar per majoria absoluta. La gent deia: veieu que protestar no serveix de res. Però al cap de 4 anys, el 2015, el PSOE perd 6 milions de vots i Podem i aliats en treuen 5.

Amb la sentència del TC va passar una cosa similar. Però des d'aquell dia l'independentisme va passar del 13% als 47% actual i el republicanisme ha arribat al 80%. Crec que aquest judici tindrà conseqüències molt més fortes, perquè allò del 2010 en darrera instància afectava una llei i ara afecta la llibertat de gent com nosaltres. El tribunal Suprem i el Manuel Marchena estan fent un mal irreparable per als propers 30 anys. Els federalistes destrossats pel judici, aquests dies, s'estan decantant per la revolta republicana. Al temps.