S'acosta un cicle electoral en el qual les eleccions europees tornaran a ser les grans ignorades. Els ciutadans preocupats pel destí de la UE hauríem de tenir en compte que en poques setmanes definirem la forma i els valors del continent on volem viure.

No ens hauríem de deixar entabanar pels populistes que volen atacar institucions i valors que han portat dècades de pau, llibertat i prosperitat. Per què hauríem de desmantellar un model que, amb moltes mancances, ha contribuït al benestar?

És cert que hi ha un abisme entre la gran majoria de ciutadans i les elits comunitàries i que és difícil trobar algú que sàpiga exactament quin és el paper del Parlament, la Comissió o el Consell.

En aquest terreny, el populisme guanya adeptes perquè apel·la a les pors del votant. Però aquests partits no haurien de tenir el monopoli de les emocions. Qualsevol idea política, des de la socialdemocràcia a la liberal, es basa en emocions i principis que volen contribuir al progrés.

Els demòcrates seriosos tenen la responsabilitat d'assegurar que la gran majoria dels ciutadans entenguin i connectin emocionalment amb allò positiu que han generat les institucions europees les últimes dècades.